Uvoz avtomobila iz Nemčije (ali drugih držav EU)

Pred nakupom

Slovenski avtomobilski trg je (pre)nasičen – o tem ni treba posebej izgubljati besed. In zakaj bi se nekdo kljub temu odločil za uvoz avtomobila iz Nemčije? Odgovor ni tako preprost, saj so pretekle izkušnje vsakega posameznika drugačne, vsak ima svoje želje, potrebe in zmožnosti. V mojem primeru gre za mešanico; preteklih  pozitivnih izkušenj (uvozil že nekaj avtomobilov zase in družinske člane),  kroničnega nezaupanja v preprodajalce v Sloveniji  (predvsem kar se tiče realnega stanja kilometrov na števcu ter verodostojnosti servisne knjižice – če ta sploh obstaja) ter prepričanja, da so nemške ceste kvalitetnejše, vozniki bolj strpni in posledično vozila bolj ohranjena. S samim nakupom vozila v Nemčiji se na kratek rok ne prihrani veliko, se pa pridobi precej bolje ohranjeno vozilo in tako na daljši rok prihrani več. Bojda so rabljeni avtomobili v Belgiji, Franciji in Italiji cenejši od nemških, vendar manj ohranjeni.

Kje in kako poiskati ponudbe

Zaradi selitve iz centra mesta na obrobje se je pojavila potreba po dodatnem avtomobilu. Tokrat smo se odločili za manjši avto, kolebali smo med Mercedes A in VW Polo, na koncu je zmagal slednji, predvsem zaradi enostavnejšega in cenejšega vzdrževanja. Pred nakupom sem brskal po nemški spletni ponudbi http://www.mobile.de, na voljo je še http://www.autoscout24.de, vendar mislim, da so na slednjem nekoliko višje cene. Na Mobile sem izbral željeni model, letnik od – do, največ 125.000 km, motor Euro4, država Nemčija – išči. Po prikazu rezultatov je sledilo klikanje vsakega posameznega in sem kaj kmalu ugotovil, da jih je preveč, zato sem število rezultatov dodatno filtriral, npr. izbral še željene barve, srebrna in črna ter ponovno klikanje rezultatov, branje opisov in pregled slik. Na opisu ponavadi piše, do kdaj velja tehnični pregled (TUV). Če se nameravate s kupljenim vozilom peljati domov, potem mora biti pri začasni registraciji za izvoz iz Nemčije TUV še veljaven. Če ta ni veljaven, lahko opravite tehnični pregled v Nemčiji, ki stane 95 Eur in je pri nas veljaven 1 mesec. V času veljavnosti se zglasite na naših tehničnih pregledih, kjer bo inženir (ki razume nemško) podatke z nemškega TUV vnesel v naš sistem in izdal dokument o tehnični ustreznosti z veljavnostjo enega leta.

Na fotografijah skušam ugotoviti ali je bil avtomobil karamboliran, ima morda vidne zunanje poškodbe, ohranjenost ter pa okoliš, kjer je bil  fotografiran. Tudi v Nemčiji so takšni in drugačni preprodajalci, skušam najti domačine. Izogibam se ponudbam, kjer se na slikah vidi neprivlačna okolica (podrtije, divje parkirišče nekje ob grmovju, razbiti avti v ozadju itd.). Preverim še, ali je prodajalec na portalu prisoten najmanj 2 leti in ima v ponudbi najmanj 10 avtomobilov.

Ko najdem ustrezne ponudbe, jih kontaktiram po telefonu. Angleško ne znajo ravno mnogi, nemščina mi ne gre tekoče, a kljub temu se nekako uspemo razumeti. Povprašam jih, če je bil avto karamboliran, če ima servisno knjigo, dva ključa, kakšne poškodbe, če se ga da rezervirati. Ponavadi rezervacija za dan ali dva ni problem – prodajalec želi rezervacijo po SMS.

Včasih je portal ponujal samo naslov, kje se prodajalec nahaja, zdaj ponuja zemljevid in grafični prikaz lokacije precej pomaga, saj lahko hitro ugotovim, kako daleč je prodajalec. Ne bi se želel odpraviti v nakup 1000 km ali več. Če bi kupoval vozilo višjega cenovnega razreda, bi se morda odločil za lokacije v bližini mest, kamor vozijo nizkocenovni letalski prevozniki, npr. Benetke – Bremen, Benetke – Berlin, Graz – Hannover, Graz – Hamburg in še kakšna bi se našla. Nekateri koristijo tudi tovornjakarje, ki so veseli, da imajo družbo v kabini. Tokrat grem na pot z avtom in prijateljem, s katerim se bova vračala ločeno.

Na pot

Če imate v mislih preveriti samo en avto, ga nabaviti in se vračati v enem dnevu, potem se je treba na pot odpraviti tako, da ste na cilju okoli 9. ali najkasneje 10. ure zjutraj. Nemčija in njena avtomobilska ponudba je sicer velika, vendar najti dva ustrezna avtomobila, locirana v razmaku ene ure, ni enostavno, potrebna je sreča. Če vam to uspe, je treba prvega doseči že ob 8. uri, najkasneje ob 9:30 preveriti drugega in če je prvi boljši, se je treba vrniti do 12. ure.

Pred odhodom preverite, kdaj imajo državne praznike.

Če želite, si lahko v Nemčji predhodno najdete ugodno prenočišče in si tako omogočite ogled več avtomobilov. Prenočišča zadnje čase uspešno iščem in rezerviram na portalu Booking.com. Prednost tega portala so številni filtri (npr. iskanje takih, ki imajo na voljo parkirišče) ter grafični prikaz lokacije. Prenočišče “na licu mesta” najenostavneje najdete tako, da v navigaciji najdete bližnje hotele in nato preverite njihove cene na portalu Booking.com ali jih pokličete.

Nakup

Če gre za nakup manjše vrednosti, nekaj tisočakov, ta ponavadi poteka v sončni valuti (“pare na sunce”). Za večje vrednosti predlagam ali nakazilo SEPA (zaupanja vreden prodajalec, plačilo bo videl šele naslednji dan) ali pa poiščete možnost pologa na banki X v Sloveniji in dviga gotovine na isti banki v Nemčji, preverite to možnost npr. pri Sparkasse. Prodajalec bo izdal račun ali pa bo nakup opravljen po kupoprodajni pogodbi. Lahko, da bo imel prodajalec pripravljeno svojo pogodbo – firme jo praviloma imajo. Če je prodajalec fizična oseba, je priporočljivo imeti nekaj kopij pogodbe že s seboj. Jaz sem uporabil sledečo – samo prvo stran (za vsebino ne odgovarjam):

Na pogodbo v rubriki kupec napišite uradno ime kupca, ki je dejansko prisoten, ker bo kasneje pri odjavi iz prometa uporabljeno isto ime.

Ob nakupu preveriti:

 • Serijsko št. avtomobila – ujemati se mora na šasiji avtomobila, obeh prometnih dovoljenjih, servisni knjigi ter seveda na računu / pogodbi.
 • Če je prodajalec podjetje, mora biti na računu / pogodbi uraden naziv ter NASLOV registriranega podjetja in njegova davčna številka – to lahko predhodno preverite na EU VIES. Če je zavezanec za DDV, mora biti na računu / pogodbi jasno izkazana stopnja in vsota DDV-ja. Če ni zavezanec, mora biti to napisano in temu ustrezno prikazane cene.

Prodajec mora izročiti:

 • dve prometni dovoljenji:
  1. majhno, podobno našemu, “Zulassungsbescheinigung Teil I” – KLIK
  2. veliko, “Zulassungsbescheinigung Teil II” – KLIK
 • COC (Certificate of Conformity, oz. Potrdilo o skladnosti vozila s tehničnimi predpisi v EU – izdajatelj je proizvajalec vozila) – KLIK
 • servisno knjigo
 • ključe avtomobila (priporočljivo dva izvoda)

Odjava iz prometa in začasna registracija za izvoz

Ko je nakup opravljen in imate dokumente, je treba avto v Nemčiji odjaviti iz prometa in ga začasno registrirati za izvoz. To se opravi na lokalni upravni enoti (Landratsamt) – predhodno lahko preverite, kje se nahaja in kdaj so uradne ure. V mojem primeru je bilo tako:

landratsamt1

Še pred vstopom na upravno enoto, je potrebno avto zavarovati za izvoz. V neposredni bližini upravne enote se nahaja privat firma, ki prodaja zavarovanja ter izdeluje registrske tablice. Njihov delovni čas je ponavadi enak tistemu od upravne enote, potrebujejo:

 • obe prometni (veliko in malo)
 • veljaven TUV
 • vaše podatke

Najkrajša doba zavarovanja za izvoz je 9 dni, skupaj z registrskimi tablicami stane 125 €, 15 dni stane 150 € itd.

land2

Ko plačate zavarovanje, je treba vozilo na upravni enoti (Landratsamt) odjaviti in ga začasno registrirati za izvoz. Ob vhodu imajo avtomat, kjer pridobite številko za dostop do okenca in počakate, da jo pokličejo.

Za odjavo in začasno registracijo potrebujejo:

 • obe prometni
 • zavarovanje
 • TUV
 • COC
 • potni list kupca
 • IBAN številko vašega TRR
 • BIC številko vaše banke (te ponavadi ni na bančni kartici, zato se pozanimajte predhodno)

IBAN in BIC potrebujejo za direktno bremenitev plačila davka na motorna vozila, več o tem spodaj.

Predlagam, da Helgo na okencu 2x ali 3x opozorite, da ste iz Slovenije (aus Slowenien) in ne s Slovaške.

Postopek traja cca. 20 minut, na koncu izda listek s ceno storitve (35 Eur), ki jo poravnate na avtomatu nekje v stavbi. Najbolje plačati z gotovino, aparat vrača ostanek.

Ko plačate, se z dokumenti oglasite nazaj v privat firmo, kjer ste plačali zavarovanje in reg. tablice. Ta bo pregledala papirje, kjer piše, kakšna reg. oznaka vam je bila dodeljena na upravni enoti in v nekaj minutah izdela tablice. Na izvoznih tablicah je odtisnjen datum veljavnosti in do takrat lahko vozilo normalno uporabljate.

Internat_KennzeichenS tablicami se odpravimo nazaj na upravno enoto in Helga bo nanje strokovno namestila okrogle nalepke in jih tako napravila legalne. Vrne dokumentacijo, obe prometni dovoljenji sta zdaj novi in pisani na kupčevo ime. Helgi se zahvalite za “prijaznost” in potrpežljivo odkorakate do nove pridobitve, kamor namestite reg. tablice in si na prvi bencinski črpalki napolnite rezervoar ter privoščite sladoled.

Pot v Slovenijo

V primeru, da ste se v Nemčijo odpravili z avtom in prijateljem, se nazaj vračata v dveh vozilih. Občasna komunikacija s prijateljem je dobrodošla, npr. kje se ustaviti in okrepčati, mobilna telefonija v EU je zdaj zelo ugodna in tako ne predstavlja ovire. Če želite več komunicirati in se ob tem zabavati, si lahko npr. pot popestrite z uporabo radijskih sprejemnikov (CB / UKW) 🙂

autobahn

Pred vstopom v Avstrijo in Slovenijo ne pozabite na vinjeti. Če se v Slovenijo vračate z bolj zahodnega dela Nemčije (oz. Avstrije), bosta dodatni strošek še tunela St. Michael (11 €) in Karavanke (8 €).

Homologacija v Sloveniji

Ko prispete v Slovenijo, se je priporočljivo takoj odpraviti na homologacijo. Jaz sem se odločil za ljubljanski LPP, obstajajo še drugi, cena je 83 €. Postopek traja cca. 25 minut, potrebujejo:

 • obe nemški prometni
 • COC
 • račun oz. kupoprodajno pogodbo
 • vaše podatke

Vozilo zapeljemo na stezo, kjer ga pregledajo (št. šasije, zunanji izgled, platišča, gume itd..) in temeljito fotografirajo.

Do naslednjega dne pripravijo “Izjavo o emisijski ustreznosti vozila”, na kateri so podatki o vozilu ter bistven podatek – izpust CO2 (g/km). Ta podatek so pridobili s COC dokumenta in je osnova za izračun davka na motorna vozila.

Davek na motorna vozila (DMV) v Sloveniji

Z “Izjavo o emisijski ustreznosti vozila” se odpravite na Davčni urad, kjer poiščete obrazec za odmero davka in ga izpolnite (svoj kuli prav pride). Obrazec je na voljo tudi na spletu, tukaj.

Vloga za odmero tako vsebuje:

 • izpolnjen obrazec
 • račun / pogodbo – original IN kopijo
 • obe prometni dovoljenji, original IN kopijo
 • Izjavo o emisijski ustreznosti vozila

Davčni organ dodeli vlogo kontrolorju in preden ta odmeri višino DMV, lahko preteče tudi 30 dni. Višina DMV je odvisna od motorja in njegovih izpustov – več na FURS.

To je idealen čas, da se na vozilu postorijo vzdrževalna dela, saj bo verjetno potreben mali servis (menjava olja in filtrov) ali pa še kaj več (zavorne ploščice, diski..).

Nazaj na tehnične preglede

Ko davčni organ končno odmeri DMV in ga plačate, vam izdajo potrdilo o plačanem DMV, s katerim se vrnete na tehnične preglede, kjer izdajo “Potrdilo o skladnosti za posamično odobreno vozilo”, bolj znano kot homologacijo. S tem v roki se opravi klasični tehnični pregled, razen če je bil nemški tehnični pregled opravljen pred manj kot 30 dnevi. Kot že rečeno, bo v tem primeru inženir (ki razume nemško) samo prepisal podatke v slovenski sistem.

Ko je opravljen tehnični pregled, se vozilo zavaruje in registrira po ustaljenih postopkih.

S seboj v Nemčijo:

 • potni list
 • natisnjene ponudbe in naslovi prodajalcev
 • navigacija
 • IBAN in BIC številka TRRja

 

Dodajam: Davek na motorna vozila v Nemčiji

Tudi v Nemčiji je potrebno plačati davek na motorna vozila – ne vem pa ali v vseh zveznih deželah ali samo na Bavarskem, kjer sem nazadnje kupoval. Helga z  upravne enote potrebuje IBAN in BIC za pripravo naloga direktne bremenitve. Po domače – podpišete, da se strinjate s samodejno bremenitvijo vašega TRR za plačilo davka na motorna vozila v dobro nemške carine. Sem se spraševal, zakaj tega davka ne plačam kar takoj pri Helgi in kasneje prišel do spoznanja, da je obračun preveč kompliciran zanjo. Helga raje pošlje direktno bremenitev in  podatke na njihov carinski urad – Herr Flicku. Ta bo v nekaj tednih po pošti poslal dokumente – izračun davka, datum samodejne bremenitve in druge informacije.

Vrednost davka je odvisna:

 • od tipa vozila (osebni avto, avtodom, štrikolesnik, druga vozila nad maso 3500 kg)
 • od starosti vozila, če je prva registracija do vključno 30.6.2009, je nekoliko dražje
 • tip motorja,
 • kubature motorja
 • izpušnih plinov

Podrobneje v 9. odstavku Zakona o davku na motorna vozila – KLIK.

V mojem primeru je postavka 6,75 € za vsakih 100 kubičnih cm motorja na leto. Njegov izračun: 6.75 € x 14 x 30 dni (to je najkrajša postavka) / 365 dni = 7.00 EUR.  Ne vem natanko, zakaj je Otto izračun zaokrožil navzdol !? Kakorkoli, samodejno plačilo 7.00 € se je izvedlo cca. 2 meseca in pol po nakupu. ◊


© Borut.net, junij 2015

Če je članek izpolnil vaša pričakovanja, vas prosim, da stran nekajkrat osvežite (F5) in poklikate oglase. Vas ne stane nič, meni pa menda prinese nekaj centov.

Spodaj so komentarji, vprašanja in odgovori, kjer lahko najdete še precej dodatnih informacij glede uvoza. Vaše izkušnje ali vprašanja so dobrodošla.

Da pride prav še drugim, ga prosim delite s prijatelji, gumbki spodaj.

V aprilu 2016 sem ponovno opravil uvoz avtomobila iz Nemčije, zapis o tej dogodivščini si lahko preberete v novem članku:
April 2016: Uvoz avtomobila iz Nemčije, drugič – klik
Če vam je članek všeč, vas prosim da ga delite naprej.                         Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK

136 Comments

 1. Živjo
  Najprej bi rad pohvalil tvoj opis postopka za uvoz avtomobila , ki je izredno nazoren .
  Zanima me , ko v Nemčiji dobiš nova prometna dovoljenja na svoje ime ali dobiš nazaj na uradu tudi originalna, ki si jih dobil ob nakupu in ali jih še potrebuješ v Sloveniji za urejanje papirjev.
  Zanima me tudi zakaj nemci rabijo št .TRR ja in BIC.
  Hvala za odgovor in vse najlepše še naprej

  • Pozdravljen Dušan,

   Malo prometno dovoljenje Zulassungsbescheinigung Teil I izdajo na novo – na njem tudi zgenerirajo registrsko številko tablic in je pisano na novega kupca. Staro zadržijo in je ne rabimo več.

   V mojem primeru je bilo tako, da je bila v ta velikem prometnem dovoljenju Zulassungsbescheinigung Teil II vpisana prva lastnica na levi strani in je bil na desni strani prazen prostor, kamor so vpisali moje ime – enako kot na tem primeru – KLIK. Iz prejšnjih uvozov se žal ne spomnim, kaj je v primeru, da sem jaz tretji kupec in sta oba prostora zapolnjena. Po mojem izdajo novo prometno dovoljenje, na levo vpišejo drugega lastnika, na desno novega kupca, staro dovoljenje pa zadržijo.

   V Sloveniji ne zahtevajo tistih prometnih dovoljenj, ki si jih dobil ob nakupu, ampak tista z upravne enote v Nemčiji, ko si vozilo odjavil (zg. omenjena). Po tem, ko oba originala prometne odneseš na naš davčni organ in ju dobiš vrnjena, jih bodo zadržali na tehničnih pregledih, kjer boš vozilo končno registriral (v mojem primeru LPP). Ampak zdaj dobiš slovensko prometno dovoljenje, nemških tako ne potrebuješ več.

   IBAN in BIC so zahtevali zaradi plačila davka na motorna vozila – naknadno opisal v zg. besedilu.

   lp, B.

 2. Prvo bi želel pohvaliti članek, mam pa še eno uprašanje.
  Kako je v primeru ko želim uvozit karambolirano vozilo, a ga je potrebno v Nemčiji klju temu da bo pripeljan na kamijonu registrirat in zavarovat?
  Hvala

 3. Super oris celotnega postopka! Sedaj sem korak bližje, da bom morda nemški avto kupil v Nemčiji tudi sam 😉
  Hvala in še na mnoge dobre uvoze!

 4. na spletnih straneh so (BMW gebrauchwagen) so cene izkazane:
  – einzelne personen (brez nemškega DDV)
  – bruto (z nemškim DDV)
  Katro ceno plačaš kot slovenska fizična oseba (bruto ali neto -brez DDV)

  • Zdravo Jože,

   kot fizična oseba plačaš bruto (polno) ceno.

   Brez DDV (nem. MwSt.) lahko plačaš samo, če sta izpolnjena oba pogoja:
   1) kupiš kot slovenska pravna oseba (npr. s.p. ali d.o.o.), ki je registrirana kot zavezanec za DDV. Nemška firma bo to preverila v evropskem registru VIES.
   2) nemška firma to omogoča (je tudi zavezanec za DDV).

   V primeru, da ti nemška firma tega ne omogoča, ponavadi napišejo “MwSt. nicht ausweisbar”, je pa pametno predhodno preveriti.

   lp
   B.

 5. Pozdravljen!
  Kako je v primeru če se opravi nakup po neto ceni ter se avto proda naprej fizični osebi ( kdaj se plača pri nas ddv).

  Hvala za odgovor!

  • Pozdravljen,

   če kupiš avto v EU kot davčni zavezanec (s.p. ali d.o.o.) in ti ga EU firma (ki je tudi DDV zavezanec) proda brez DDV (MwSt.), potem plačaš DDV ko izdaš fizični osebi račun, kjer je prikazan 22% DDV.

   Primer:
   1) kupiš avto v Nemčiji za 10.000 € (brez MwSt.)
   2) ga registriraš in odjaviš v Nemčiji – skušaj dobiti račun za te storitve na tvojo firmo in po možnosti brez MwSt., strošek npr. 200 €
   3) pripelješ v SLO – stroške poti daš v svoji firmi v strošek, npr. 200 €
   4) napraviš homologacijo, plačaš davčne dajatve DMV – vse gre v strošek na tvoji firmi, npr. 400 €
   5) plačaš še nemški DMV, npr. 100 €
   – skupaj te je prišlo že 10.900 € (brez DDV)
   6) se odločiš za maržo, npr. 1000 €, račun za končno stranko bo tako 11.900 € + 22% DDV = 14.518 €
   7) DDV v znesku 2.618 € plačaš najkasneje do konca naslednjega meseca, ko je bil račun izdan. Na eDavkih oddaš obrazec DDV-O.

   PS: To je poenostavljen postopek za lažje razumevanje. V resnici boš na DDV-O obrazcu prijavil vse prejete in izdane račune, koliko DDV si plačal na prejetih fakturah in koliko DDV dobil plačanega na izdanih fakturah. Če si ga dobil več plačanega, kot si ga sam plačal, potem razliko nakažeš Dursu. Če je obratno, imaš v dobrem pri naslednjem obračunu.

   lp
   Borut

 6. Pozdravljen

  Hvala za dobra napotila za nakup vozila v ZRN.

  Ni pa mi jasen ta dodaten davek v ZRN. Primer avto kupim kot fizična oseba pri “handlerju” torej firmi v ZRN za ceno, ki že vsebuje DDV, ki jo je zahteval za vozilo. Potem grem odjavit vozilo?? Ali ni že “handler” to storil? Vozilo na sliki je brez tablic. In ko se vozilo odjavi se plača še dodaten davek , ki ste ga navedli v opisu(7.00 €). Sprašujem zato, ker tega v nekem drugem (starejšem) opisu nakupa nisem zasledil.
  Sprašujem še ali hendler v ZRN vzame gotovino (sicer je kakih 30000€ nositi v žepu nevarno) ali pa je treba vseeno na banko.

  Hvala

  • Pozdravljen Davorin,

   ni pomembno, kdo avto v ZRN odjavi, to napraviš sam ali pa handler – če se mu da in če se tako dogovorita. Nekdo ga mora odjavit iz nemškega prometa in v evropskem sistemu označit za izvoz iz ZRN. In Helga na njihovem uradu potrebuje podatek o novem lastniku, po moje boš moral biti zraven, saj preverja osebni dokument novega lastnika. Da, avto je pri handlerju brez tablic in ko ti bo Helga določila tablico in jih boš nabavil, boš šel nazaj do hendlerja in jih z veseljem namestil. Ko ga pripelješ na sončno stran Alp, bodo naši uradniki na tehničnih / homologaciji preverili EU sistem, da je res odjavljen iz ZRN, ne bodo pa preverjali prejšnjega lastništva.

   Nemški DMV je tudi mene presenetil in še vedno ne vem:
   – ali je to samo na Bavarskem, kjer sem nazadnje kupoval (po moje sicer velja za celo Nemčijo),
   – ali je to novost po celi Nemčiji, česar pri prejšnjih nakupih v drugih zveznih deželah še ni bilo
   – ali pa je že bilo, pa ni bilo treba plačat pri izvozu
   – ali pa je bilo in sem plačal na njihovi upravni enoti, pa še opazil nisem…

   Njihov zakon je tukaj in si lahko preračunaš, koliko te bodo naknadno bremenili. Tam pri Helgi podpišeš bianco nalog za direktno bremenitev tvojega TRR. Kot sem napisal Helga pošlje informacijo o prenosu lastništva na njihov carinski urad in tam zračunajo in pošljejo nalog tvoji banki, ki ga upošteva in izvede bremenitev. Ta se je v mojem primeru zgodila dva meseca in pol po nakupu.

   Kar se tiče gotovine, večina jih sprejme, to moraš predhodno preveriti po telefonu. Vendar POZOR (!), tudi v Nemčiji so nepridipravi, veliko njih. Slišal sem zgodbo iz zanesljivih virov, kako je Slovenec prišel v Nemčijo s 30.000 EUR v žepu in bil oropan. Jaz bi si to upal samo pri kakšnih večjih handlerjih, npr. pooblaščenih prodajalcih kakšne avtomobilske znamke, pri manjših z majhno ponudbo pa niti pod razno. Na spletu lahko opaziš tudi smešno nizke ponudbe za odličen avto, ki je več tisoč € cenejši od drugih, prodajalec je praviloma Private. To samo spreglej.

   Prosim sporoči svojo izkušnjo z uvozom in lep pozdrav,
   Borut

 7. Pozdravljen Borut, čestitke za res lep članek.
  Zanima me samo, sam gledam avto iz Nemčije in sicer bmw e30 okrog letnika 1988. Na straneh sem ga gledal za okrog 1000ecrov in sicer z 1.8 motorjem. Zanimame koliko bi me stal cel uvoz, da bi ga sak pripeljal dol. približno že čisto vsemi stroški.
  Hvala

  • Za uvoz avtomobilov iz EU ni omejitev glede starosti, tipa motorja ali količine izpuhov. Z drugimi besedami, iz držav EU lahko uvozimo kakršnokoli osebno vozilo. V primeru, da gre za staro vozilo in ni podatkov o izpustih, pri homologaciji pustijo prazno polje in plačaš najvišjo stopnjo. Pri takih vozilih je tudi cena vozila pričakovano majhna, tako da tudi najvišje odmerjen DMV ne bo tako visok. Torej, pri prodajalcu preveri, če ima COC dokument podatek o izpustih in če nima, upoštevaj najvišjo stopnjo.

   lp
   Borut

 8. Pozdravljeni
  Res koristen članek. Pohvalno.
  Bi pa tudi jaz imel vprašanje. Moj primer:
  Prostornina motorja 1199ccm
  Moč 92kw (125km)
  Gorivo bencin
  Izpust co2 145g
  Motor euro 6
  Pogon 4×4
  Cena 16.690€ (Endpreis) Vozilo je novo.
  To je cena, ki jo jaz plačam kupcu.
  Zanima me, če dobim jaz nazaj kakšen davek po nakupu/izvozu? Recimo njihov ddv ali dmv.
  Ali naj računam, da bom doma v SLO še zraven teh 16.690€ + stroški v Nemčiji, še plačal naš dmv in ddv?
  Upam, da vprašanje ni preveč butasto. Samo me zanima kolko bo končni znesek, ki ga bom plačal po vseh končanih postopkih, ko bo avto registriran pri nas. Od tega je odvisno, ali je smiselno potem avto uvažat.
  Jasno mi je kolko se plača v Nemčiji. Ni mi pa jasno, če se kakšen davek dobi nazaj, in pa, kolikšen je davek (dmv,ddv,…) pri nas, konkretno za ta avto.
  Hvala za odgovor
  Lp,tomi

  • Zdravo Tomi,

   potem, ko boš v Nemčiji odštel denarce, bo prodajalec zelo vesel, enako tudi Angela, ko ji bo od tega zneska pripadalo 2664,79 € oz. 19%. Nobenemu pa ne bo na kraj pameti prišlo, da bi ti kaj vrnila. Še več, podpisal boš direktno bremenitev, pa kateri boš naknadno po cca. 2 meseceih plačal še nemški DMV – davek na motorna vozila.

   Ko boš vozilo pripeljal v Slovenijo, boš tukaj plačal homologacijo in slovenski DMV, medtem ko slovenski DDV ti ne bo treba dodatno plačati, ker si že plačal polno ceno z DDV v Nemčiji. Po mojih izračunih bo DMV okoli 500 €, dodatno pa še taksa za razgradnjo. Tisto ne vem, koliko točno je, a ni pretirano.

   lp
   B.

 9. Pozdravljen, hvala za podroben opis.Tudi mi se odpravljamo po avto v Nemčijo, pa me zanima, če lahko kot os.dok. predložim osebno izk., ker potnega lista nimam? Naj bi v EU zadostovala samo os.izk…da ne bi na koncu odšli praznih rok domov.

 10. Ker sem ponosni lastnik leto dni stare mlade zvezde iz ZRN naj opišem še svojo zgodbo.
  Le ta se je začela precej mesecev nazaj na spletni strani mobile.de kjer sem si ustvaril potrebne informacije o ponudbi želenega avtomobila in o cenah ter njihovih trendih. Vse to sem primerjal z dogajanjem na avto.net in tako primerjal cene domačih uvoznikov rabljenih avtomobilov in preveril še uslugo kreativnih najemov, ki bi mi lahko uvozili avto. Analize so mi pokazale, da domači uvozniki primerljivih vozil v osnovi plačajo večji davek (pri nas 22% v ZRN 19%) kar je takoj pomenilo občutno razliko v ceni. Seveda so si vzeli še kar lepe provizije in zaračunali transportne stroške. Tako so le ti v naprej odpadli, kljub temu, da bi bilo tak avto lažje v naprej preveriti in se na to odločiti. Kreativni najemi davek plačajo v ZRN tako, da so cene nižje, vendar pa je njihova provizija cca. 1000€, poleg tega pa so visoki tudi transportni stroški. Moral bi se tudi zadovoljiti z dejstvom, da vozilo pred odvozom pregleda transporter. Tako je odpadla tudi ta možnost. Odločitev je bila torej pot v ZRN po avto. Ko sem prebral vse s spleta o tej možnosti sem na mobile.de našel najprimernejši avto, ki pa je bil žal na severu ZRN in sem se moral pripraviti na dolgo pot (preko 1000 km). Kontaktiral sem trgovca in se preko mailov pogovoril o vseh podrobnostih avtomobila (nekaramboliranst, da ni najemniško itd), dosegel malo znižanje cene (300€) in ga prosil za rezervacijo vozila. Obljubil je 24 ur. Pozanimal sem se tudi o načinu plačila in v kakem času lahko vozilo odpeljem. Vozilo je potrebovalo dodaten dan zaradi izdelave certifikata (poglobljen servisni pregled), zato sem moral prespati v mestu nakupa. Spal sem v nekem delavskem penzionu (lepo čisto) za 70€ (soba s tremi posteljami). Po dolgi mučni vožnji sem popoldan prispel v prodajalno in si pogledal vozilo, ki je popolnoma odgovarjalo navedbam trgovca. Plačal sem s kešom, kar je najbolj enostavno. Nevarnosti ropa ni bilo, ker sem se temu primerno obnašal. dDrugi dan opoldne je bilo vozilo nared in opremljeno z izvoznimi tablicami za 15 dni. Za to sem plačal še 175€. Torej nobenih poti za odjavo iz prometa, zavarovanje in pridobivanjem začasnih tablic. Res vrhunska usluga, morda zaradi firme, ki pač prodaja zvezdna vozila. Po rokovanju s trgovcem sem sedel v vozilo in startal na v sicer dolgo, a pot z nasmeškom. Moj stari avto pa je za menoj vozila, hči, ki se je žrtvovala za to in hvala ji. Torej, če odštejem muke z vožnjo je bila zgodba lepa in enostavna, zato vsem: hrabro na to pot.

 11. Zanima me glede uvoza avtomobila iz Nemčije. Avto ki bi ga kupil bo imel urejeno TUV z tablicami.
  Zdaj pa bi rad vedel, če avto pripeljem v Slovenijo z avtoprikolico, ali vozilo potrebuje zavarovanje in ostale stvari, da ga lahko uvozim in registriram tu v Sloveniji ali samo TUV in je to to?
  lp.

 12. Cene rabljenih vozil iz Nemcije so najveckrat nizje kakor v drugih drzavah Evrope. Eden izmed moznih ralogov tici v tem, da Nemci radi kupujejo nova vozila vsakih pet ali sest let, kar omogoca posrednikov rabljenih avtomobilov redne zaloge rabljenih vozil. Naslednji razlog je lahko, da so v sosednjih drzavah avtomobili zelo obdavceni.

 13. Mene pa zanima, kako je z garancijo kopljenega rabljenega vozila v nemčiji, cenovnega razreda cca. 10.000€ starega 4 leta, če sploh lahko in kje pridobim garancijo pri nas ko avto uvozim, ker v nemčiji mi garancija nič ne koristi, ker nazaj gor če bi se mi kaj pokvrlo ga nebi rad vozil.? In še to, kako je z “handlanjem” se da še kaj zbit ceno, če kupiš z gotovino, al ne radi spustijo kaj dosti?
  lp

  • Zdravo,

   če ti da nemški prodajalec garancijo, ta seveda velja pri njemu. Lahko pa ga vprašaš, kateri tip garancije nudi, svojo ali katero pogodbeno. Če je pogodbena, je zadaj pač neke vrste zavarovanje za primer okvare, in tako storitev nudijo različna podjetja. Ena od takih je http://www.cargarantie.com, ki med drugim ponuja tudi EU garancijo. Potem obstaja še http://www.motiveservice.eu/motive-service in pa slovenska http://www.garancija-gsv.com, katero največkrat uporabljajo slovenski preprodajalci vozil, ki imajo z njimi sklenjeno pogodbo. Kolikor mi je znano, je možno dobiti tovrstno garancijo le, če je bilo vozilo vzdrževano v skladu z navodili proizvajalca.

   Garancije na rabljena vozila je precej široka tema, zgoraj sem navrgel samo nekaj osnovnih informacij, iztočnic za tvoje nadaljne raziskovanje. Če boš naletel na kaj uporabnega, se priporočam za informaicjo.

   lp
   B.

 14. Lep pozdrav,kupujem avto volkswagen passat letnik 2012..ce avto prodaja handler,kaksen je postopek naprej in kaksne so se dajatve v nemciji?? Mogoce ves kaksen je DMV v sloveniji na cca 13000€
  HVALA

  • Pozdravljen Peter,

   postopek je enak, če avto prodaja handler ali fizična oseba in je opisan zgoraj. Na posredovane podatke VW Passat, letnik 2012, cena 13.000 €, ti ne more nihče izračunati višine DMV, ker manjkajo ključni podatki o motorju in izpustih. Če ugibam, da gre za 2.0 TDI, potem bo davka okoli 800 €.

   lp
   B.

 15. Živjo

  Zelo lepo napisano, pohvale. Mene pa zanima, kako je z uvozom poškodovanega vozila ampak voznega. Recimo, da ima popraskan blatnik zadaj pa še kakšno udrtino pa tako. Ali lahko dobim kazen v Nemčiji če vozim tak avto po nemčiji ali celo prepoved nadaljne vožnje.

  Hvala
  Lp
  Gregor

  • Pozdravljen Gregor,

   seveda je vse odvisno od jakosti poškodbe, če gre samo za popraskan blatnik, zagotovo ne bodo težili. Po mojih izkušnjah te ne bodo kar na vsem lepem ustavljali, če sicer voziš po predpisih in nisi predrzen.
   Če je blatnik močno poškodovan, da se poškodba vidi od daleč, je seveda verjetnost, da jo policija vidi in te ustavi in je od njih odvisno, kako bodo speljali postopek. Če gre torej za večjo poškodbo, razmisli o najemu prikolice za avto. Pri tem se prej dobro pozanimaj, kako se vozi z natovorjeno prikolico. Srečno pot 🙂

   lp
   B.

 16. Pozdravljen. Super članek, vse pohvale.
  Imam pa še jaz eno vprašanje. Avto sem pred dnevi pripeljal iz Nemčije, uredil homologacijo in vložil vse papirje na davčno. Na avtu imam rdeče 14 dnevne tablice. Se lahko sedaj vozim po SLO brez vseh papirjev (ok, imam kopije, ostalo je na davčni) ali mora avto počivat doma v garaži???
  LP
  Matjaž

  • Zdravo Matjaž,

   z nemško rdečo tablico se lahko voziš po EU dokler je ta veljavna. Na desni strani je datum veljavnosti, napisan vertikalno, zgoraj dan, v sredini mesec in spodaj letnica.

   Npr. tale je bila veljavna do 23.08.2009

   Slika

   Avto je tudi zavarovan – ampak samo osnovno, ni kasko in tudi ne proti kraji ali drugim neprilikam. Seveda moraš imeti s seboj še dokazilo o lastništvu (račun, pogodba).

   Naj dodam, da vsak teden vidim najmanj enega heroja v Sloveniji (pretežno BMW, včeraj celo Mini Cooper), ki se vozi naokoli s poteklimi tablicami.

   Lp
   B.

   • Hvala za hiter odgovor. Moje tablice veljajo še do 23.3, problem je samo, ker so vsi originali(račun, prometna itd itd) na DURS-u zaradi odmere DMVa. Pri sebi imam samo kopije vseh tek dokumentov. 🙂 Sem se pozanimal pri dveh policajijh in sta rekla, da načeloma ne bi smel bit problem, da naj pač pokažem kopije papirjev in listek kjer pise, da sem oddal vlogo za odmero DMVja.
    LP.
    Matjaž

    • Ma to nima veze, če je kopija. Večina miličnikov ti ne bo težila zaradi tega. V primeru da bi naletel na kakšnega novopečenega, pa se malce pogovoriš z njim in mu razložiš, da je v službi naroda in da ga njegova blondinka zdaj ne vidi.

 17. Živjo Borut, super članek.

  Z vsemi temi postopki pri uvozu vozila sem se srečal tudi sam in jih iz različnih virov tudi spoznal. Uspešno sem uvozil avto in se že vozim z njim. 🙂 Po primerjavah z vozili na avto.net sem prihranil sigurno 2.500 €. Zanima pa me, kako pogosto oziroma kolikokrat na leto bi lahko na tak način s partnerko, kot fizični osebi uvozila vozilo (in ga seveda prodala), da se FURS-u to ne bi zdelo sumljivo. V mislih imam cca 6 vozil letno (vsak 3). Bi bilo to sumljivo?

  Hvala

  • Zdravo Baro,

   po mojem mnenju bi se jim kmalu zdelo sumljivo in bi te najprej pozvali k predložitvi dokumentacije (vhodne račune že imajo, zahtevali bi izhodne kupoprodajne pogodbe). Na podlagi teh bi potem sprožili inšpekcijski postopek, kjer bi ugotavljali, da si opravljal pridobitno dejavnost, za katero nisi registriran, utajo davkov in bog ve, kaj še. Če bi se s preprodajo vozil želel nekoliko resneje ukvarjati in je kdo od vaju redno zaposlen, potem predlagam registracijo dejavnosti (t.i. popoldanski S.P., cca. 70 € stroškov / mesec, obdavčitev dohodkov na podlagi dejanskih stroškov), ki bi bila registrirana npr. samo 6 mesecev na leto – verjetno ne bi uvažala vozil tudi pozimi. Dacar sit, koza cela.

   Pri uvozu vozil je šušmarjenje namreč zelo težko, saj gre vsak uvoz preko FURSa zaradi plačila DMV. Vem pa iz lastnih virov, da je pri nas izredno veliko šušmarjev, ki kupujejo in prodajajo rabljena vozila znotraj Slovenije – brez prijavljene dejavnosti, brez plačevanja obveznih prispevkov, brez obdavčitve dohodkov in brez odgovornosti za prodano vozilo. Tega ne podpiram, ker na koncu vedno nasrka končni kupec.

   Ena izmed mojih izkušenj – žena je delno poškodovala vozilo in smo se odločili za prodajo v takšnem stanju in nakup novega. Nek kreten iz Celja me je po telefonu pregovarjal, da bi rad vozilo nemudoma videl. Ko sem mu razložil, da je vozilo še na servisu in bo na ogled naslednji dan na drugi lokaciji, me je uspel pregovorit, da sem mu zaupal ime servisa (moja napaka!). Takoj se je odpravil na ogled in me čez pol ure klical, da je “zelo poškodovano, da je treba popraviti to in ono in da bo precej stroškov popravila, da je pripravljen ponuditi 500 Eur manj od mojih pričakovanj, da itak ni zanimanja za poškodovana vozila in sem lahko srečen, da je vsaj on pripravljen kupit”. Za trenutek sem pomislil .. hmm, morda pa res, spustim ceno in grem naprej. A nekaj mi ni dalo miru in se za prodajo po njegovi ceni nisem odločil, spustil bi morda še 200 € in nič več. Nato je predlagal, da naj spustim vsaj 400 €, pa lahko že danes napravima posel. Sem rekel, da ne bo šlo in da se mu zahvaljujem za ponudbo. Čez eno uro kliče nazaj, da se strinja s 300 € popusta in da naj pridem, da opravimo nakup. Ko sem mu ponovno razložil, da je 200 € popusta največ, s čimer se lahko strinjam, je postal že aroganten in sva se oba strinjala, da posla ne bo. Vsaj mislil sem tako, čez pol ure spet kliče, a se ne oglasim več. Nato je klical vsakih 10 minut in pošiljal SMSje, da se strinja tudi z 200 € popusta in da naj pridem, da dokončamo posel, vendar nisem želel imeti opravka z njim. Kasneje sem izbrskal, da je imel na spletu objavljenih več oglasov za prodajo avtomobilov, predstavljal se je kot fizična oseba in ne kot registriran prodajalec. Enako tudi njegova partnerka z dodatnimi oglasi. Očitno iščeta poškodovana vozila srednjega razreda, ki so sicer lepo ohranjena, jih popravita za drobiž in prodata naprej.

   Če bi spregovoril še glede zbijanja stanja števca pri mnogoterih registriranih preprodajalcih, ponarejanju servisnih knjig, menjavi obrabljenih sedežev, volanov ter stopalk za zavore, sklopko in gorivo, mi gre že skoraj na bruhanje. Izvedel sem, da je možna celo sprememba stanja števca v servisni mreži proizvajalca vozil na način, da se ponarejena servisna knjiga, ponarejeno stanje števca in izpisek iz proizvajalčeve mreže ujemajo. Tega še nisem preveril in bi bil hvaležen za več informacij, v kolikor kdo kaj več ve.

   Opažate, da število preprodajalcev (uvoznikov) narašča in da lahko rabljeno vozilo nabavite že za vsakim vogalom? Očitno je v tem poslu nekaj marže in ta se najbolje lovi na zgoraj naštete načine. Nemško vozilo s 300.000 km ali več je izredno poceni, posledično tudi DMV. A vozilo je z izjemo voznikovega sedeža in volana, lepo ohranjeno, ker je bilo redno servisirano, voženo na dolge relacije po kvalitetnih cestah itd.. Kaj je lažjega, kot zreducirati stanje števca na 148.000 km, menjati sedež in volan? Dodati pa je treba še, da povprečnega Slovenca ni težko preslepiti, ovce smo in ovce bomo.

   Lastni uvoz je zame torej edina solucija.

   lp
   B.

 18. Pozdravljeni!

  Najprej hvala za zelo lepo napisan članek. Ali mi lahko prosim informativno poveste koliki bodo moji stroški v Sloveniji za avto:

  Nissan qashqai Visia 1.2 DIG-T 115 PS
  letnik: 04/2015
  cena:15,440 EUR (Gross)
  28,340 km, Petrol, 85 kW (116 PS), 1197 cm³
  CO2-Emissions combined: ca 129 g/km

  najlepša hvala!

  Lep pozdrav, Miloš

  • Zdravo,

   tisti, ki ga ti gledaš, je bil karamboliran, nahaja se preko 1000 km stran, sam si izračunaj strošek poti:
   – gorivo za prvi avto v obe smeri in za drugi avto v eno smer
   – 3x tunel Karavanke (3x 7.20 €)
   – 3x tunel St. Michel (3x 11 €)
   – 2x vinjeta avstrijska
   – 2x vinjeta slovenska

   Začasno osnovno zavarovanje v Nemčiji: 125 €
   Odjava iz prometa v Nemčiji: 35 €

   Homologacija v Sloveniji: 85 Eur
   DMV: 250 Eur
   Tehnični: 40 Eur
   Registracija: ne vem

   Cene so okvirne.

   lp
   B.

  • Pozdravljen,

   takega primera še nisem imel in ne bi vedel. Torej v Nemčiji je potrebno avto odjavit na upravni enoti. Najbolje bi bilo, da lastnik pokliče na upravno enoto v Nemčiji, kjer bi se odjava zgodila, in jih enostavno vpraša, če je to možno. Po moje bi se znalo zaplesti pri podpisu direktne bremenitve za naknadno nemško obdavčitev kupca (nemški DMV). Ko sem jaz nazadnje kupoval na Bavarskem, sem vprašal Helgo na upravni enoti, če bi lahko avto napisali na ženo, pa je rekla, da bi potrebovala ženin potni list in izjavo, da me pooblašča za ta posel. Sem jo skušal vprašat, če mora biti izjava v nemščini in overjena ter katera overitev bi veljala (od našega notarja?), ampak je bilo vprašanje zastavljeno v angleščini in prevelik zalogaj za ubogo ženšče.

   Se priporočam za povratno informacijo, kar izveš glede tega.

   lp
   B.

 19. Pozdravljen,

  Sorry for the English, but writing this in Slovene would take ages for me.

  I have imported a German car and got the homologation paper. I visited 3 different technical check agencies (LPP, AMZS, Krka) and none of them accepted the TUV which is less than 30 days old. They either wanted a sworn translation of it (which would cost almost as much as the normal technical check) or said I have to do a new technical check anyway.

  Could you or anyone else recommend an agency that would accept and convert the German document to a Slovene certification?

  Thanks!

  • Hi,

   well last year I did it in LPP, have found a guy who understood German, now I have the same situation again, will try to do it in LPP in few days, hope it will go well. Otherwise I’ll have to do the new technical inspection, which will cost around 37 € – so I think that would be the solution for you too.

   I don’t know any other agency which could transform it. Translation is useless.

   Best regards, please reply what you did,
   B.

   • Thanks for your answer.

    LPP said that I need both the translation and 15 EUR for copying the technical data regardless. I will go to AMZS for a normal check which should cost me less than 30 EUR (member price) and because I did a preventive check there few weeks ago (so I can maybe hold them accountable if they find any issues now).

    One final comment about your great article: I didn’t need a COC document in my case to get a homologation. LPP just asked for it but didn’t make a fuss. However, I got 150 EUR off the car price because the seller did not provide it, so I guess I got a bit lucky (or he was desperate to sell it :).

    Cheers!

 20. Živjo

  Super opis postopka, eno hitro vprašanje, ali je potrebno, da je prodajna pogodba (Kaufvertrag) overjena v Nemčiji (občina), zadnjic (5 let nazaj) su me na davcnoj (v Sloveniji) prosili za overjeno kopijo potnega lista, prodajalca.

  Hvala
  LP

  • Zdravo,

   če držijo podatki o izpustih CO2, potem bo DMV (ne DDV) okoli 160 €. Ne poznam toliko BMW motorjev, sem pa vseeno malce skeptičen, da bi imel tale komaj 98 g/km. Predlagam, da prosiš prodajalca, če ti pošlje kopijo COC dokumenta, tam piše koliko je izpuhov pri kombinirani vožnji in to je osnova za Furs.

   Prosim sporoči povratno informacijo.

   lp
   B.

  • Sem šel preverit, ta BMW tega letnika ima motor z oznako N47 in izpusta CO2 je 109 g/km in ne 98 g/km, kot navaja prodajalec. Medtem si enako ugotovil tudi sam. Sicer oba podatka spadata v isti davčni razred. Je pa v igri še en podatek, ali ima vozilo DPF (Diesel Particulate Filter) ali ne. Ta zadrži delce, večje od 0.005 g/km, ven pa spusti manjše, npr. pri A6 2.0 TDI z vgrajenim DPF so veliki 0,0001 g/km.

   Tudi ta podatek je napisan v COC dokumentu.

   Zelo verjetno ima to vozilo vgrajen DPF filter, to navaja tudi prodajalec. Zato pri izračunu DMV v FURS-ovem kalkulatorju odstrani kljukico pri “Izpust trdih delcev večji od 0.005 g/km”. Koliko ti potem izračuna kalkulator?

  • Pozdravljen Žan,

   cena v Nemčiji je 20.900 €, k temu prištej še:
   – zavarovanje in tablice v Nemčji: 120 €
   – odjava v Nemčji: 35 €
   – cca. 400 € stroškov za pot (1000 km v eno smer, gorivo, cestnine, hrana),
   – cca. 420 € za davek v Sloveniji,
   – okoli 120 € za homologacijo in tehničnega.

   lp
   B.

 21. Imam auto registrovan u angliji na moje ime sad hocu da zivim i radim u sloveniji mogu li taj auto sa volanom sa desne strane da registrujem u slovenji. Hvala

  • Vozilo, ki ima volan na desni strani, je možno homologirati v Sloveniji, vendar je treba predhodno prilagoditi svetlobna telesa, da ustrezajo našim predpisom.

   lp
   B

 22. Pozdravljen!

  Najprej ena pohvala nad super člankom-i.

  V zvezi z uvozom avtomobila iz Nemčije me zanima glede plačila. Cena avtomobila je cca. 40.000. Prodajalec je uradni trgovec. Je res da na banki v Nemčiji ni možno položiti toliko gotovine kot plačilo računa trgovca? Trgovec namreč gotovine ne sprejema.
  Mi lahko svetujete na kakšen način bi lahko poravnali kupnino?
  Hvala!
  Špela

  • Pozdravljena Špela,

   edina možnost bo SEPA plačilo, nakazilo preko TRR. V tem primeru predlagam previdnost – preveriti prodajalca, ali je uradno registriran in od kdaj se ukvarja s prodajo, ali je registrirani naslov firme enak dejanski lokaciji, da nima na zalogi komaj nekaj vozil in še tista manjših vrednosti, splošni vtis na lokaciji itd..

   Prodajalec ti naj izda predračun na tvoje ime, na njem naj bodo navedeni vsi podatki o vozilu, tudi št. šasije in št. kilometrov, naj bo tudi datum veljavnosti in zagotovilo, da je vozilo rezervirano do datuma veljavnosti predračuna.

   Nato mu poveš, da bo vozilo plačano po predračunu preko bančnega nakazila. Glede na to, da so nakazila v drugo državo EU, oddana do določene ure (npr. 15.00), vidna naslednji dan, boš morala prenočiti. Preveri, do kdaj tvoja banka sprejema nakazila za EU – če zamudiš to uro, boš morala prenočiti dvakrat. Predhodno si urediš prenočišče v bližini (booking.com), s seboj vzameš prenosnik, s katerim izvedeš plačilo in se vrneš k prodajalcu, ko veš, da je plačilo prispelo.

   Srečno,
   B.

 23. Pozdravljeni!

  Ali mi lahko nekdo pove, na kateri strani najdem karambolirano vozilo znamke honda CR-V? Namreč povsod so samo rabljena vozila in ne karambolirana, mogoče pa kaj ne razumem. In super hvala za tale članek.

  • Zdravo,

   na dnu spletne strani mobile.de imaš opcijo, da izbereš samo karambolirana “Beschädigte Fahrzeuge” -> Nur anzeigen.
   Tukaj je link do karamboliranih CR-V: Klik

   lp
   B.

 24. Pozdravljeni!

  Danes smo uvozili avto iz Nemčije. Dobili smo rumene tablice. Zanima me ali mogoče veste ali so veljavne le za prevoz do doma ali se lahko z njimi vozimo še nadaljnjih 5 dni po Sloveniji?

  Hvala za uporabne podrobne informacije o uvozu vozila iz Nemčije. So nam zelo prišle prav.
  Hvala za odgovor
  M

  • Pozdravljena Mateja,

   ponavadi za izvoz izdajo rdeče tablice. Na njih je datum, do kdaj veljajo in do tistega datuma se lahko normalno vozite po EU. Vedeti moramo, da ima vozilo samo osnovno zavarovanje. Zelo verjetno je pri rumenih enako.

   Ni mi jasno, zakaj so vam izdali rumene tablice. Kolikor vem so rumene mišljene kot začasne tablice znotraj Nemčije. Npr. Nemec nabavi vozilo v Berlinu, se z začasnimi rumenimi pelje do domačega Frankfurta in potem tam registrira vozilo. Prosim za povratno informacijo glede tega, če boste lahko vseeno registrirali vozilo tukaj ali bodo morda kakšne težave.

   lp
   B.

 25. Super članek. Vse pohvale. Edino ene informacije nisem našel: kaj storiti v primeru, da avto nima veljavnega tehničnega? Bodo vseeno izdali začasne tablice za izvoz avta in ga bo možno odpeljati ali po potrebno prej še v Nemčiji narediti tehničnega na TUV?

 26. Zivjo, imam vprasanje oziroma kar vec le teh 🙂
  Uvoz A6 2013 2.0 tdi, 177 ks. Od fizicne osebe. Kaksne davke lahko pricakujem in nasploh, kaksne stroske? Dosti je napisano o nakupu od firme, ne pa tudi od fizicne osebe. Kako je potem z obracunom dmvja, katera cena se gleda, tista ki je na kupoprodajni med bivsim lastnikom ter mano? Ze vnaprej hvala za vsak nasvet 🙂 lp

  • Zdravo,

   nakup od nemške fizične osebe je celo nekoliko enostavnejši, saj je dovolj kupo-prodajna pogodba, ki jo skleneta na licu mesta, predlagam dva izvoda. Za izračun DMV se gleda bruto cena, ja ta bo na pogodbi.
   Sporoči, kako je uspel uvoz.

   lp
   B.

 27. Zdravo. Res svaka ti cast za tako izcrpne odgovore. Vidim, da si res maher v tej smeri tko,da pomagi se men ce ti ni odvec. Povsod si nastel dokaj nizke stroske uvoza mene pa po izracunu na strani autobroker.si pridejo okoli 4.800€ brez stroskov poti v Nemcijo. Zanima me za bmw 330d vreden 30.000€ v nemski avtohisi. Po tem izracunu bi me avto po vseh stroskih uvoza prisel 34.800€ Brez registracije in zavarovanja in brez stroskov poti? So izracuni pravilni? Hvala ti v naprej.

 28. Zivijo,

  zet bi mi rad podaril ene cca 10 let staro Astro.
  Zivi v Franciji.

  Moramo vseeno vse skupaj tam odjavit? Se ne da, da bi on pripeljal zadevo sem ter tukaj prijavil? V tem res vidim kako drzava ožema folk.

  Ter koliko bi me zadeva stala v sloveniji? Tko približno na oko, glede na to, da bo cena 0,00 €.

  • Zdravo,

   ja, v Franciji bo potrebna odjava vozila. Po moje bi se dalo urediti tako, da pripelje avto sem, nato pa ko se vrne v Francijo, ga tam odjavi in pošlje papirje po pošti. Furs bo odmeril DMV ne glede na to, da boš vozilo prejel brezplačno. Zato pripravita dve slovenski kupo-prodajni pogodbi, z neko realno vrednostjo vozila, saj bo ta dokument tudi osnova za pravni posel – prenos lastništva nate. Brez pogodbe se ne da nič urejati, en izvod bo ostal na tehničnih pregledih, ena pa naj bo zate.

   Koliko te bo stalo, ti žal ne znam povedat, ker ne poznam tipa vozila, motorja, izpuhov, vrednosti.

   lp
   B.

 29. Pohvale za članek in nesebično pomoč tudi z moje strani. Vsa čast!

  Imam eno vprašanje (in dve podvprašanji): Kaj v primeru, če prodajalec nima COC dokumenta? Ga je možno pridobiti pri uradnemu zastopniku znamke pri nas ali se da registracijo/homologacijo/plačilo dajatev… urediti tudi brez tega in če ja, je zaradi tega kaj dražje?

  • Pozdravljen,

   brez COC se tudi da preživeti, nekaj več dela bodo imeli na homologaciji. Če je enako vozilo že v njihovi bazi, ga bodo našli in izdali dokumente na podlagi tega.

   lp
   B.

  • Zdravo David,

   Porsche Panamera, dizel, 10/2011:

   davčna osnova: 46.950 €
   prostornina: 2.967 ccm
   izpusti CO2: 172 g/km, Euro5, obdavčeno 23%
   DMV: 10.798,50 €
   ==================
   skupaj: 57.748,50 €

   dodatno:
   – odjava v Nemčiji
   – registracija in zavarovanje v Nemčji
   – DMV v Nemčiji
   – strošek poti
   – homologacija v SLO
   – tehnični pregled v SLO

   lp
   B.

   PS: Če že kupuješ Panamero, ne bi raje posegel po malo več konjih?

 30. Pozdraljen,
  ko prebiram tale članek si želim, da bi bilo na netu več podobnih prispevkov in ne toliko šrota .
  Čestitke in hvala za tole.
  Sedaj pa vprašanje.
  Kupiti nameravam avtodom.
  Gledam pa po nemških in italijanskih straneh.
  Kolebam med Adrio (mogoče celo novo) ali pa nemškim proizvajalcem.
  Po nekaterih info v primeru uvoza Adrije DMV ne plačam.
  Drugače me pa zanima AD cene nekje 50 K evro mašina Fiat 2300ccm in 130 ali pa 150 KS.

  Koliko bi me prišle še dajatve v SLO ?
  Hvala za odgovor

  Varianta 1 je AD

  • Pozdravljen Bojan,

   žal na podlagi teh podatkov ne morem izačunati DMVV, potrebujem še podatke o izpustih CO2, motor diesel/bencin, vgrajen DPF?
   Najbolje link do oglasa.

   lp
   B.

 31. Pozdravljeni. Sem lastnik vw passata let 2011 ki je registriran na moje ime v nemčiji. Zanima me procedura registracije v Sloveniji glede na to da mi v decembru tu poteče zavarovanje. lp

  • Pozdravljen Miha,

   če se boš odselil iz Nemčije in priselil nazaj v Slovenijo, potem potrebuješ dokument, ki dokazuje, da si odjavil bivališče v Nemčiji. Če boš prijavljen na obeh naslovih, potem boš spisal izjavo, da želiš registrirat vozilo v Sloveniji in priložil obe osebni izkaznici.

   V vsakem primeru se boš v Slovenije najprej oglasil na tehnične preglede za homologacijo. Tukaj boš plačal DMV glede na izpušne pline, vrednost vozila itd…

   Mimogrede, sporoči prosim tehnične podatke vozila in letne stroške registracije v Nemčiji.

   lp
   B.

 32. Danes sem uvozil avto iz Nemčije. Kupil sem ga pri BMW trgovcu in sicer iz programa Premium Selection. Dopolnil bi sicer odličen članek s parimi svežimi informacijami:
  – sepa plačilo se lahko označi kot nujno in se v tem primeru z banke praviloma sprocesira v 15min (v mojem primeru se je izkazalo, da je vzelo 45min), potem traja še dve uri, da se pokaže na računu prodajalca
  – prodajalec potrdilu moje banke o nakazilu ni zaupal in sem moral čakati, da je videl na svojem računu
  – zavaroval sem lahko samo za pet (5) dni in skupaj z začasnimi tablicami sem plačal samo 98€
  – na upravni enoti (Amt) sem plačal 13,10€ – tu sem moral predložiti potni list, saj na osebni izkaznici ni kraja rojstva
  – celoten postopek od ogleda avta, testne vožnje, nakazila, urejanja papirjev in čakanja, da so banke naredile svoj posel, je trajal slabe štiri ure
  – priporočam, da celoten posel planirate v dopoldanskem času, ko delajo vsi vpleteni organi in banke, ker popoldan težko vse to uredite

  Sam sem šel v uvoz v lastni režiji zato, ker so se mi zdele storitve raznih uvoznikov preprosto predrage. Na lokaciji sem bil prejšnji večer, vse skupaj mi je vzelo 30 ur.

 33. Najprej bi se vam rad zahvalil za vaš zapis, ki me je opogumil, da sem se tudi sam odpravil pred tremi tedni po rabljen avto v Nemčijo. Mislim, da sem bil pri istih Helgah kot vi (Miesbach blizu Rosenheima, kajne?). Tam so mi rekli, da je za izvozne tablice in zavarovanje po novem najkraša doba 30 dni, kar mi je bilo vseeno, saj sva se s prodajalcem dogovorila, da on plača vse stroške prepisa in začasne registracije (cca 250 EUR). Šel pa je tudi z mano, kar je precej pomagalo. Avto sem namreč kupil na ženino ime (poskrbite, da je na računu ali pogodbi ime tiste osebe, katera hoče registrirati avto v SLO), zato sem imel s sabo izpolnjeno in podpisano nemško pooblastilo za registracijo (obrazec sem našel na internetu). Vendar mi je Helga razložila, da to pooblastilo ni dovolj, da bi žena morala zaradi plačila nemškega davka na licu mesta podpisati, da bo prodajalec plačal ta davek namesto nje, jaz pa seveda nisem imel papirja za to (če sploh obstaja). Zato je začasne tablice in registracijo opravila v mojem imenu, jaz pa sem podpisal, da bo davek plačal prodajalec. V Sloveniji pa je itak samo važno, kdo je napisan na računu oz. pogodbi kot kupec, tako da se sedaj avto že lepo vozi s slovenskimi tablicami na ženino ime.

  • Ja, res je, lani (2015) sem bil v Miesbachu 🙂
   Na pooblastilu, ki sem ga uporabil letos, pa sem bil pooblaščen tudi za urejanje nemškega DMV in niso nič komplicirali.

   Če ste vozilo odjavili na svoje ime, je na eni od nemških prometnih dovoljenj napisano vaše ime. Na pogodbi je bilo drugo ime, čudim se, da naši organi niso komplicirali.

   lp
   B.

 34. Pozdravljen!
  Najprej bi rad pohvalil celoten članek! Prebral sem kar nekaj o uvozih in na vsaki strani sem prišel do različnih končnih stroškov, kateri se zelo razlikujejo. Gledam za uvoz Mini cooperja S iz Avstrije. Cena -4.000€
  Bi mi lahko mogoče povedali stroške za ta uvoz?

  Podatki:
  Letnik 2002
  1600cc, 120kW, 164KM
  Emisije- 202

  Lp, Jernej

 35. Se pravi 600€ dmv, 85€ homologacija, 40€ tehnični, registracija 170€. Sem približno prav preračunal vse stroške ali sem kaj pozabil?
  Avto je že odjavljen iz prometa in bi ga pripeljal na prikolici do slovenije..prevoz bi imel urejen.

  Hvala za pomoč!

  Lp, Jernej

  • Pozdravljen,

   ja, on opravi nakup na svoje ime v AT, stroškov nakupa v AT žal ne poznam. Kasneje s kupo-prodajno pogodbo preneseta lastništvo na vaše ime in naslov v SLO. Morda bi najprej pripeljala vozilo v SLO, ko ima še AT tablice. Nato odjava vozila v AT in s kupo-prodajno pogodbo po ustaljenem postopku opravite postopek v SLO:
   1) homologacija
   2) DMV
   3) tehnični

   lp
   B.

 36. Volvo V40 D2 Kinetic Einparkhilfe ISOFIX Klima E-Mail senden Anzeige ausdrucken

  € 16.990,-
  (MwSt. ausweisbar)
  Angebots-Nr.: 809951-m
  KM: 10 km
  PS/kW: 114 PS / 84 kW
  Hubraum: 1560 ccm
  EZ: 04/2015
  Kraftstoff: Diesel
  Farbe: schwarz
  Emissions- und Verbrauchswerte:
  innerorts: 5.3 l/100km
  außerorts: 3.8 l/100km
  kombiniert: 4.3 l/100km
  CO2 Emission: 114 g/km
  Effizienzklasse: Effizienzklasse: A
  Fahrzeugausstattung:

  • Če upoštevamo, da ima 114 g/km, potem bo po mojih izračunih znesek DMV 1190 €.
   Ampak kolikor mi je znano, ima tale 84 kW mašinca manj izpuhov in sicer 88 g/km, potemtakem bo DMV 1020 €.
   Vse je odvisno od COC dokumenta.

   lp
   B.

 37. Pozdravljeni,

  najprej hvala za izčrpen članek!

  Tudi jaz sem se opogumil in se odpravljam po avtomobil v Nemčijo. Gre za službeno vozilo nekega podjetja. Zanima me:
  – ali mi lahko oni izdajo kar račun (kljub temu, da se ne ukvarjajo z prodajo avtomobilov) ali pa potrebujemo kupoprodajno pogodbo?
  – pravijo, da bodo vozilo oni odjavili – to pomeni, da jaz vzamem samo zavarovanje in tablice in nimam stroškov in komplikacij z odjavo? Verjetno pa mi morajo vseeno izročiti obe prometni dovoljenji

  Če povzamem, v Slovenijo se moram vrnit z:
  – obema prometnima
  – COC
  – izvoznimi tablicami, za katere bom plačal cca 120eur (oziroma 250, kot je nekdo pred mano zapisal)
  – računom IN/ALI kupoprodajno pogodbo
  – avtomobilom 🙂

  Hvala!

  • Pozdravljen Uroš,

   ja lahko izdajo račun, čeprav se ne ukvarjajo s prodajo avtomobilov. Oni imajo vhodni račun, po katerem so pridobili lastništvo nad predmetom. Z izhodnim računom pa bodo lastništvo prenesli nate. Če pravijo, da bodo odjavili oni, se boš znebil stroška 35 €. Boš pa verjetno moral biti navzoč ob odjavi, ker se bo hkrati delal prepis nate. Odjava je sicer manjši del postopkov prepisa, ostali koraki so na tebi:
   – zavarovanje in tablice,
   – prepis nate (na obeh prometnih),
   – plačilo nemškega DMV.

   Pri zadnji točki sta možni dve opciji:
   1) da boš podpisal bianco nalog, po katerem ti bo čez cca. 2 meseca nemška uprava samodejno trgala znesek za DMV s tvojega TRR računa (zato rabijo tvoj IBAN račun in BIC kodo)
   2) da bo prodajalec podpisal, da lahko njemu trgajo z računa in boš pač prodajalcu plačal nemški DMV.

   Razlog, da ne moreš tega plačati takoj, pa tiči v nesposobnosti njihovih upravnih organov, da bi to izračunali na licu mesta. Pri nas je enaka težava, le da je morda naš zakon o odmeri DMV nekoliko manj kompliciran – zato potrebujejo komaj (do) 30 dni, da odmerijo!

   Ja, tvoji ostali povzetki so pravi.

   lp
   B.

 38. Pozdravljen,

  najprej bi rad pohvalil zelo izčrpen opis uvoza vozila iz tujine. Po tem opisu, katerega sem si predhodno izprintal in z njim šel v Nemčijo, tudi sam pripeljal željeno vozilo. Papirje sem ze vse uredil in trenutno čakam samo odmero DMV-ja. Rad bi povedal da sploh ni tako komplicirano, kot so me nekateri znanci svarili. Sem namreč dobil željeno vozilo z vso servisno zgodovino, prodajalec je bil korekten in vse kar sva se že po mailu zmenila je držalo, ko sem prišel na cilj.

  Borut še enkrat hvala za tak opis.

  Alen,Lp

 39. Pozdravljen,

  še eno vprašanje, če sem prav razumel, ko kupujes avto od fizicne osebe, gres samo z kupoprodajno pogodbno na njihovo upravno enoto in tam vse uredis?A prodajalec(fizicna oseba)mora iti zraven?

  Hvala,Lp

 40. Pozdravljeni,

  Prvo pohvale za dobro napisan članek.

  Odločam se za nakup vozila Volvo xc60 AWD in tudi preverjam opcijo izvoza iz Nemčije.

  Torej če prav razumem imam pri nakupu avtomobila iz Nemčije te stroške:
  Potni stroški
  Cena vozila z Mwst.: npr 19.000 €
  Začasno osnovno zavarovanje v Nemčiji: 125 €
  Odjava iz prometa v Nemčiji: 35 €
  Homologacija v Sloveniji: 85 €
  Tehnični: 40 €
  + registracija
  DMV v Nemčiji (ki ni velik ali pač?)
  DMV v Sloveniji (bi prosil za izračun za primer 1 in primer 2, ker ne vem kako bi ga izračunal)

  So še kateri drugi večji stroški na katere bi moral biti pozoren?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Primož

  Primer 1:
  http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=235872691&scopeId=C&ambitAddress=M%C3%BCnchen%2C+Bayern&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&transmissions=MANUAL_GEAR&zipcodeRadius=100&fuels=DIESEL&ambitCountry=DE&userPosition=48.13641%2C11.57752&isSearchRequest=true&features=FOUR_WHEEL_DRIVE&maxPrice=25000&maxMileage=150000&makeModelVariant1.makeId=25100&makeModelVariant1.modelId=40&pageNumber=1
  Primer 2:
  http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=230797224&scopeId=C&fuels=DIESEL&ambitAddress=M%C3%BCnchen%2C+Bayern&zipcodeRadius=200&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&userPosition=48.13641%2C11.57752&isSearchRequest=true&features=FOUR_WHEEL_DRIVE&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&minFirstRegistrationDate=2010-01-01&maxPrice=25000&maxMileage=100000&makeModelVariant1.makeId=25100&makeModelVariant1.modelId=40&pageNumber=1

 41. Pohvale za res super članek in tudi drugim komentatorjem za dodatne (sveže) informacije!
  Moje vprašanje:
  Zanimam se za nakup NOVEGA vozila iz Nemčije.
  Cena je:
  39.510 € (Brutto)
  33.202 € (Netto) 19,00% MwSt.
  Prodajalca sem vprašal katero ceno bom plačal in mi je odgovoril da Brutto ceno,
  ter da potem, ko oni dobijo povrnjen davek od davčnega urada, ga nakažejo k meni.
  To se mi zdi malo rizična zadeva, oziroma je možno, da se podpiše kakšna pogodba,
  v kateri se prodajalec zavezuje vrniti davek na moj TRR. (Vem da bi to moral vprašati prodajalca).
  Čaka me še plačilo DMV in tudi slovenskega DDV.
  V zakonu o DMV mi je potem sporno to, da se plača DMV na prodajno ceno vozilo,
  ki bo v mojem primeru 39.510 €, čeprav recimo dobim nemški davek povrnjen.

  Imate mogoče izkušnje s takšnim primerom (preden grem težit na davčni urad)?

  Hvala in lep pozdrav!
  p.s: gre se za tega prodajalca: http://www.mieten-testen-kaufen.de/

  • Ja, kot fizična oseba plačaš v Nemčiji polno ceno, z vključenim DDV (oz. MwSt).

   Če ti bo tvoj prodajalec vrnil 19% vrednosti nakupa, lahko skačeš od veselja in mi plačaš kebab! Morda misli, da si iz Bosne ali Srbije, ki nista članici EU, tem kupcem bi se kaj takega morda res znalo pripetiti. V naši širši domovini EU pa ne.

   Pri kupoprodajni pogodbi pač napišita, da se MwSt vrne na tvoj TRR v roku XX dni 🙂

   Slovenski DMV boš v vsakem primeru plačal na bruto ceno, tako ali drugače, pri tem ali pri katerem drugem prodajalcu.

   lp
   B.

 42. Zdravo
  No vse skup je bul šit!!!!!
  Avto v Nemčiji kupil za 8.500€
  Ima 2.2 motor
  194 izpuhe

  V pojebani balkanski državi plačal davka 1.800€
  Ocenil so ga po EU taksu na 10.500€ !!!!!!!
  So rekli, da jih pogodba o nakupu sploh ne zanima!!!

  SRANJE IN SRAMOTA!!!
  Zakaj švercerju ne haklajo???? Zakaj v avto hiši NE uporabijo EU taksa, ko pelješ avto v avto hišo prodat??!!!

  BULL ŠIT!!!!

 43. Zdravo.

  Sam sem že uvozil en avtomobil iz nemčije in ni bilo nobenih problemov. Kupil sem ga od avtoprodajalca.
  Zdej pa mislim uvozit še enega in sicer od privat osebe. Ker ima avto samo eno ceno 12.000e me pa zanima ali je davek 19% oz 22% (pri nas) že vštet v to ceno? In ali ga je treba posebej plačati, pa če je tako , kje ga plačaš?
  Potem pridejo stroški kar veliki z homologacijo, dmv, ddv itd okrog 3000e če vse prav razumem.

  Hvala že vnaprej za odg.
  Lp Mitja.

  • Zdravo Mitja,

   če je prodajalec privat oseba, potem je MwSt že vključen in ga ne plačaš posebej še v SLO. Na to ceno plačaš pri nas še DMV glede na izpuste, homologacijo, tehnični pregled.

   lp
   B.

 44. Pozdravljeni

  Pohvala glede opisa ( bravo) eno vprašanje v decembru sem bil v nemčiji ( frankfurt) sem se zanimal za nek avtomobil prodajalec me je opozoril da se je zakon zamenjal v nemčiji in sicer ne morš dobiti izvoznih tablic če nimaš koga v nemčiji da lahko garantira za tebe mal mi je sicer čudno ampak ok. Mogoče v kdo, je kdo pripeljal avto v januarju? lp

 45. Pozdravljeni!
  Top clanek koncno nekdo ki ve zakaj se gre. Me zanima ce veste kako je z uvozom iz anglije? Je Dmv in vse ostalo enako kod pri uvozu iz Nemcije? Razen stroski prevoza seveda in prilagoditev luci za reg. Pri nas.
  http://www.autotrader.co.uk/used-cars/honda/civic/used-honda-civic-2-0-i-vtec-type-r-gt-hatchback-3dr-newtownabbey-fpa-201701161358695
  Zanima me za ta avto. Cena vozila vpliva na strosek uvoza? Recimo isti avto ce stane 1000 eur ali pa 4000eur? Upam da sem smiselno postavil vprasanje. Hvala ze v naprej in za tako podroben napisan clanek 🙂

  • Pozdravljeni

   postopek uvoza iz Anglije je enak kot iz Nemčije. Ja, cena vpliva na strošek in sicer pri odmeri DMV – ta se odmeri glede na CO2 izpuste. Torej Finančna uprava odmeri nek % od vrednosti vozila.

   lp
   B.

 46. Pozdravljeni,
  hvala za izčrpen članek!

  Vidim, da imate velike izkušnje z uvozi in imam eno vprašanje.

  Od strica ki živi v nemčiji bi rad kupil avtomobil ampak sem naletel na problem da bi pri nas plačal zelo veliki DVM v višini 38%. Zanima me kaj se bi zgodilo če bi na kupoprodajno pogodbo napisala dosti manjšo ceno ter da je vozilo npr. z “okvaro motorja”. Ali bi potem pri nas upoštevali ceno z pogodbe ali bi uzeli kakšno drugo ceno.

  Hvala
  LP

  • Če bi napisali dosti manjšo ceno, bi naša Finančna uprava upoštevala ceno na trgu ali po Eurotaxu. Tudi v normalnih primerih gledajo in če vidijo, da ne odstopa dosti, potem ne komplicirajo.

   lp
   B

 47. Pozdravljen!

  Hvala za vodič po katerem sem tudi sam uspešno uvozil avto iz nemčije. Sedaj me pa zanima vračilo že plačanega dmv-ja. Moram oddat zahtevek na davčni urad ali na carinski urad. Načeloma sem na davčnem uradu plačal dmv, lahko kar njim oddam vlogo za vračilo?

  Ura je trenutno že taka, da na furs-u ne delajo več pa sprašujem kar tebe, ki vidim da se na te stvari dobro spoznaš.

  Hvala in lep pozdrav,
  M

1 Trackback / Pingback

 1. Uvoz avtomobila iz Nemčije (ali drugih držav EU) – drugič – borut.net

Leave a Reply