Uvoz avtomobila iz Nemčije (ali drugih držav EU) – drugič

Ko je lasten uvoz avtomobila edina opcija

Spet je naneslo, da sem se odpravil v Nemčijo po nakup osebnega avtomobila, tokrat za očeta. Postopek uvoza je bil malenkost drugačen od lanskoletnega, vsaj kar se tiče plačila nemškega davka in odjave iz prometa.

Pred nakupom

Priprave za nakup so potekale okoli 6 mesecev, z začetki v jesenskih mesecih. Spremljali in primerjali smo slovenski in nemški avtomobilski trg ter študirali tehnične podatke o treh favoritih VW Passat, VW CC in Audi A4, vsi z motorjem do 2.0 ter letnik 2012. Na koncu se je tehtnica obrnila v prid štirih krogcev.

Nasvet št. 1: “Vzemite si čas za iskanje vašega bodočega konjička in naj se vam z nakupom ne mudi. Dobro se pripravite in skušajte pridobiti čim več informacij vnaprej.”

Iskanje ali bolje rečeno spremljanje nemškega trga je potekalo na portalu www.mobile.de, kjer si lahko kot registrirani uporabnik shranimo – oz. “parkiramo” posamezne ponudbe in pri vsaki pripišemo kratko opombo. Kljub nekoliko več dodatnim kriterijim (letnik 2012 ali novejši, do največ 140.000 km, nekaramboliran, s servisno knjigo, srebrne ali črne barve, avtomatski menjalnik, xenon luči, športni sedeži) je bilo na voljo še vedno precej izbire.

Nasvet št. 2: “Vaši kriteriji naj bodo visoki in jih ne znižujte. Modele z osnovno opremo (pri VW se imenuje Trendline) preskočite.”

Izmed vseh ponudb smo parkirali samo tiste, ki bi bili dejansko vredni nakupa, ne glede na lokacijo ponudbe. V svojem parkirišču lahko spremljamo spremembo cene ali prodajo. Tako se vidi, kako hitro ali ne se prodajo posamezna vozila. Po izkušnjah objavljenih cen ne znižujejo, morda v primeru, da je ponudba aktivna več kot en mesec, pa še to ne ravno pogosto.

Ko se je bližal čas predvidenega nakupa, smo pri kandidatih začeli preverjati tudi lokacije. Zanimiva in zelo uporabna je storitev Google Maps / My Maps, kjer si lahko kreiramo svoj zemljevid z rubrikami (npr. Audi A4, VW Passat…) in v vsako shranimo lokacije ponudb. Posamezno rubriko lahko skrijemo / odkrijemo z enim klikom in vsako lokacijo lahko označimo z različno ikonico ali barvo.

de-map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V našem primeru barva ikonice pomeni barvo vozila, oblika pa, da je ponudba predaleč ali prodana.

Ikonico lahko tudi bolje opremimo – s sliko in poljubnimi dodatnimi informacijami.

de-primer

Zakaj tovrstno dodatno delo? Priprava takšne infografike vzame izredno malo časa, manj kot eno minuto za posamezni vnos, poleg tega pa tak prikaz pripomore k:
1) boljši odločitvi, katero ponudbo izbrati,
2) načrtovanju poti,
3) možnosti ogleda več ponudb v enem ali dveh dneh.

Na tem mestu je potrebno sprejeti odločitev, kako daleč bi se bilo še sprejemljivo odpeljati. Po mojem prejšnjem prepričanju je bila meja okoli 500 km, po novem pa se je ta premaknila na 1000 km. Zakaj? Zaradi subjektivne ocene izbrane ponudbe ter objektivnih stroškov. Če je prva ponudba za 16.000 € “le” 500 km stran, druga pa za 15.000 € “magičnih” 1000 km, to pomeni izgubim 2x po cca. 5 ur ter cca. 70 € + 30 € za gorivo, hkrati pa prihranim 1000 €, torej mi po desetih urah ostane v žepu 900 €.

Po takšni logiki je bila zmagovalna ikonica tista malo pod Hanovrom, okoli 1000 km v eno smer. Vozilo sem po telefonu rezerviral v torek zjutraj in s prijateljem sva se na pot odpravila istega dne ob 10. uri zvečer in na cilj prispela v sredo ob 8.00 zjutraj, prodajalec je malce zamudil in prišel ob 8.02, naj mu bo – nismo na Japonskem 🙂

Cesta je bila pričakovano vrhunska in povečini prazna. Povprečna poraba z Audi A8 / 2.5 TDI je na cilju kazala 8.8 L / 100 km, pri povprečni hitrosti nekaj čez 100 km/h.

Prodajalec je znal dobro angleško in bil izredno prijazen, vendar ne osladno prijazen, ko se ti v glavi vklopijo razne alarmne lučke. Po pregledu in testni vožnji vozila je padla odločitev za nakup. Glede na razdaljo se oče ni pridružil na pot, me pa je pisno pooblastil za nakup ter priložil osebno izkaznico. Ko sem lani na nemški upravni enoti povprašal, če lahko lastništvo vozila prenesejo na ženo, ki ni bila prisotna, je uradnica Helga dejala, da bi me naj žena predhodno pooblastila. Te prakse do sedaj še nisem imel in me je prav zanimalo, kako se bo odvilo. V skrajnem primeru bi pač nakup opravil na svoje ime.

Prodajalec je pripravil in izročil:

1) kupo-prodajno pogodbo, pisano na očeta,
2) malo prometno dovoljenje
3) veliko prometno dovoljenje
4) COC
5) TUV – veljaven tehnični pregled
6) potrjeno servisno knjigo
7) tri ključe.

Ponudil se je celo, da gre zraven na upravno enoto, kar je precej znižalo birokratski zid, rosno mlade ali žlahtno v letih – nobena uradnica ni vešča angleščine. Kaj bi se pritoževal nad njihovim neznanjem, tudi moja nemščina je bore slaba.

Najprej je bilo potrebno zavarovanje vozila za izvoz, kar znese okoli 120 €. Prva Helga je potrebovala:
1) malo prometno dovoljenje
2) veliko prometno dovoljenje
3) TUV
4) očetovo osebno izkaznico.

Nato sva šla do druge Helge, ki je opravila odjavo vozila, ta je želela:
1) malo prometno dovoljenje,
2) veliko prometno dovoljenje,
3) TUV,
4) očetovo osebno izkaznico,
5) zavarovanje iz prejšnjega odstavka,
6) očetovo pooblastilo, njegov osebni dokument (os. izkaznico) in moj osebni dokument (potni list),
7) prodajalčevo podpisano izjavo, da naj znesek davka na motorna vozila trgajo z njegovega računa (v mojem primeru je bilo 20 €, ki sem mu jih predhodno poravnal),
8) 35 Eur na mizo – tukaj niso imeli plačilnega avtomata.

Ob vnašanju podatkov v računalnik, je za državo kupca želela izbrati Poljsko, kar je pri meni povzročilo nenadzorovan smeh, za kar sem se nato opravičil in razložil, da je pri lanskoletni odjavi gospa izbrala Slovaško. Izbrana država je pomembna, saj na vnešeni naslov nemška carina pošlje dopis o odmeri nemškega davka na motorna vozila.

Ko je dokončala postopek in natisnila novega lastnika na obstoječe veliko prometno dovoljenje ter na novo malo prometno dovoljenje, sva šla nazaj do prve Helge, ki je izdelala registrske tablice in se z njimi odpravila nazaj do druge Helge, ki je nanje nalepila okroglo nalepko in jih tako napravila legalne.

Prodajalec je nove registrske tablice namestil na kupljeno vozilo, izdelal še račun za vozilo ter skuhal kavico. Razložil in pokazal je še zanimiv sistem, kako kupujejo rabljena vozila za nadaljno prodajo, kar me je vedno zanimalo. Njega pa, zakaj sem se odpravil 1000 km po vozilo, “Kaj pri pri vas ni vozil, ali kaj?”. Ko sem mu razložil, da pri nas nikoli ne moreš zaupati stanju prevoženih kilometrov na števcu (kljub servisni knjigi in neki kvazi pisni garanciji), je povedal, da se z zbijanjem stanja števca ukvarjajo tudi nekateri v Nemčiji, a da pri ponudbi na spletu vestno pišejo “Nur für Export”.

de-nur

de-nur2

Nasvet št. 3: “Izogibajte se ponudbam, kjer prodajalci napišejo “samo za izvoz” oz. “Nur fur Export”, s takim vozilom nekaj ni v redu.

Kavice je zmanjkalo in napočil je čas slovesa. Na prvi bencinski črpalki sva napolnila oba rezervoarja in kmalu zatem še oba prazna želodca.

Sreda se je prevesila v popoldne, pred nama novih 1000 km. Čas na poti sva si krajšala z uporabo UKV radijskih postaj, kar se je izkazalo za neizmerno dober pripomoček, zelo toplo priporočam vsem takšnim in drugačnim gverilcem.

Nasvet št. 4: “Pri vožnji nazaj v Slovenijo sta dve UKV postaji obvezna oprema.”

Glede na razdaljo 1000 km, je bila prvotno v planu popoldanska relaksacija in nočitev, naslednje jutro nakup vozila ter vožnja domov. Vendar je vmes poseglo slovensko zdravstvo, kajti kolega imel v četrtek ob 13h dogovorjen obisk zobozdravnika. Vemo, da če ne prideš v 15 minutah od danega termina, čakaš ponovne 3 mesece. Zato je bila edina opcija gverilskih 2000 km v dobrih 26 urah. Pri nama obeh se je izkazalo, da je bil 3- do 4- urni spanec v noči iz ponedeljka na torek slaba ideja, kajti iz torka na sredo nisva spala nič.

Nasvet št. 5: “Če se odpravljate po vozilo nekoliko dlje, si organizirajte prenočišče in opravite nakup naslednje jutro.”

Domov sva se vrnila v četrtek zjutraj okoli 1. ure, ob 8.h sva bila v službi, ob 17h pa na homologaciji. ◊


© Borut.net, april 2016

Če je članek izpolnil vaša pričakovanja, vas prosim, da stran nekajkrat osvežite (F5) in poklikate oglase. Vas ne stane nič, meni pa menda prinese nekaj centov.

Spodaj so komentarji, vprašanja in odgovori, kjer lahko najdete še precej dodatnih informacij glede uvoza. Vaše izkušnje ali vprašanja so dobrodošla.

Da pride prav še drugim, ga prosim delite s prijatelji, gumbki spodaj.

V letu 2015 sem opravil uvoz osebnega avtomobila VW Polo iz Nemčije, zapis o tej dogodivščini si lahko preberete v tem članku:
Junij 2015: Uvoz avtomobila iz Nemčije – klik
Če vam je članek všeč, vas prosim da ga delite naprej.                         Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK

47 Comments

 1. Kakšni zakon potopisi!
  Tistim, ki se za tak uvoz še odločamo, bi bilo super, če bi še mogoče kje dodal ceno vozila v nemčiji, in potem skupno ceno (razdeljeno po vseh stroških carin in davkov).
  Kapo dol!
  Se že veselim kdaj ponovno pičiš za Njemačko :))

  • Pozdravljen Mario,

   odkrito povedano, še nisem spravil vkup vseh mini stroškov. Od oka: stroški poti 1000 km stran od Slovenije so okoli 400/500 €, DMV kolkor pač je, homologacija 90 €, tehnični 37 €.

   Tudi jaz se veselim naslednjega nakupa v Nemčjii, ne vem pa kdaj bo, morda spomladi 2017. Ali pa prej, če bom šel zraven kakega kolega 🙂

   lp
   B.

 2. Pozdravljen Borut.
  Res kapo dol za ta tvoj prispevek. V Sloveniji je premalo ljudi, ki bi se takole izpostavili in potrudili za “dobrobit” ostalih ljudi. Imaš moje spoštovanje, pa čeprav se ne poznava Borut.
  Bi pa imel eno vprašanje zate. V Nemčijo se odpravljam po Mercedesa CLK 200, 240 ali pa 280. (letnik 2004-2005). Bolj so mi všeč 6-valjniki, ker so bolj hvaležni, vendar pa se zakomplicira pri izpustih Co2 in plačilu našega DMV. Ker bom težko izbrskal denar že za avto, mi je še toliko bolj odveč tale naš davek. Vprašanje: “gross” cena avtomobila, se pravi polna cena CLK 240 (01.2004) je 8222 eur. Neto cena (brez nemškega DDV) je 18 ali 19 % (ne vem natančno) manj kajne? Ali plačam DMV pri nas od polne cene ali neto cene? Upam, da nisem preveč zakompliciral in da vprašanje ni prebutasto pri vseh teh tvojih že podanih odgovorih, bova pa odpravila s tem dvom še pri marsikaterem drugem nadobudnežu, ki se podaja kupovat preko meje. V to sem prepričam. Še enkrat lepa hvala za odgovor.
  Veliko uspehov še naprej
  Zvone

  • Tudi jaz se pridružujem pohvalam na račun izjemno natančnih in dobrih opisov glede nakupov v Nemčiji. Hvala, zelo koristno.
   Imam pa dodatno vprašanje…nisem opazil, da bi kje pisalo ali pa sem prehitro požiral besedilo :-)…cena, ki je objavljena na mobile.de je tista na katero moram prišteti vse dodatne stroške, ki jih imam z uvozom (zavarovanje v nemčiji, tablice, odjava in priprava na izvoz, DMV in homologacija v SLO, potni stroški…)? In je ta seštevek potem moja končna cena? Ali kako drugače?

   Hvala in še obilo dobrih nakupov (če bodo potrebni, želim).
   Gorazd

 3. Živjo

  Mene samo zanima, če bi jaz bil na primer prodajalec vozil. Gledal sem mobile.de in vsi avtomobili imajo nemški davek. A bi jaz kot prodajalec vozil dobil vrjen njihov davek? ker mi ni jasno kako naj bi oni zaslužili čez 1000 € čistega na avto. Hvala za odgovor.

  P.S.: hudi potopisi

  LP

  • Pozdravljen Nejc,

   cene na mobile.de vse vključujejo nemški davek na dodano vrednost MwSt, vendar nekateri prodajalci navedejo, da lahko prodajo tudi brez MwSt, če so zato izpolnjeni pogoji. Predvsem je odvisno, ali boš ti kot prodajalec zavezanec za DDV v Sloveniji ali ne boš.

   Glede zaslužkov – te zanima, kako nemci zaslužijo 1000 € na avto ali slovenski preprodajalci?

   lp
   B.

   • Živjo

    Kaj pa je bolje biti zavezanec ali ne? Zanima me kako lahko slovenski preprodajalci ustvarijo takšen dobiček če so fer (da ne vrtijo km in ostalo). Kako pa je potem z davki, kakšna je najboljša pot, da bi kot podjetje čim ceneje prišel skozi.

    LP
    Nejc

    • Pozdravljen Nejc,

     odgovor na vprašanje, kako bi preprodajalci zaslužili pod pogojem, da so fer in ne bi vrteli kilometrov, je tudi meni neznan. Po mojih izkušnjah je v Nemčiji število prevoženih kilometrov zelo močan dejavnik pri postavitvi cene, četudi je neko vozilo rahlo udarjeno in ima malo km, bo imelo visoko ceno. Po drugi strani so vozila v Nemčiji z veliko km zelo ohranjena in relativno poceni.

     Poglejmo primer v Nemčiji – Audi A6 Avant, l. 2012, 2.0 dizel avtomatik, nekaramboliran, s servisno knjigo, 251.000 km, cena 15.890 €. Če dodamo še DMV, stroške uvoza in homologacijo, ne dosežemo 18.000 €. Pri nas na avto.net so samo tri podobna vozila nad 200.000 km, tisti z največ km jih ima 220.000 in se prodaja za 19.490 €, prodajalec je sicer fizična oseba. Preprodajalci vedo, da je 200.000 km magična meja in bodo avto nad to vrednostjo izredno težko prodali. Na voljo sta jim dve opciji, ali nabaviti vozilo s 150.000 km in ga prodati z minimalno razilko ali pa uvoziti tistega z 251.000 km, mu zreducirati števec na okoli 150.000, postaviti ceno 23.890 in jo nato s popusti znižati na 22.000, morda 21.000.

     Audi A6

     Ne trdim, da to delajo vsi 😉

     lp
     B.

 4. Pozdravljen,

  tvoja navodila so res koristna, ker drug teden odhajam v Nemčijo po en avto, kupil ga bom od fizične osebe.
  Vzorec pogodbe s fizično osebo sem našel med tvojimi prilogami, nisem pa zasledil, ali moram za potrebe našega FURS prodajno pogodbo tudi overiti pri nemškem notarju.
  hvala za hiter odgovor
  Igor

 5. Zdravo. Prvo se zahvaljujem za res dobro obrazložitev, ki mi je v veliko pomoč, zanima me pa naslednje: odpravljam se po vozilo v Nemčijo, mama ne gre z menoj, bi ga pa registriral na njo. Vprašanje je ali je pooblastilo potrebno v nemščini ali slovenščini ter ali ga je potrebno overiti ali ne? Najlepša hvala za odgovor. Lp

  • Pozdravljen Jasmin,

   pooblastilo mora biti v nemškem jeziku, moje ni bilo overjeno in je vseeno veljalo na upravni enoti in celo pri policji, ki me je ustavila na poti domov. Sem pa imel zraven osebno izkaznico od očeta.

   lp
   B.

 6. Kako zaslužijo ˝preprodajalci˝na avtu,…. še dodatno,…. avto se kupi na Polsko firmo in se v Nemčiji plača cena vozila brez davka,…nato se ˝papirnato˝ uvozi na Poljsko, kjer se izda nov račun za isto vozilo na ˝slamnato podjetje˝ z občutno nižjo ceno od Nemške,…. potem pa se z novim Polskim računom plača DDV v Sloveniji in opravi vse ostalo (DMV,Homologacija, tehnični)
  Pri vozilu za prej omenjenih 15.890€ (neto 13.353€) z novo (Poljsko fakturo) in ceno 11.353€+22%DDV= vozilo v Sloveniji z plačanimi vsemi davki 14.250€ + potni stroški ( prevoz z tovornjakom cca 300€)
  14.500€,…. prodano za 19.500
  2500€ čistega zaslužka Poljska firma
  2500€ čistega zaslužka Slovenska firma

  Mi pa delamo za 800€/mesec

 7. Pozdravljen,
  tudi sam bi bil zelo hvaležen, v kolikor bi mi lahko poslal dotično pooblastilo.
  Drugače pa thumbs up za tak super vodič. Hvala!

  Lp Žiga

 8. Pozdravljen, Borut.
  Najprej naj povem, da uživam v branju tvojih “navodil”. Helga in Herr Flick sta se globoko zasidrala! 🙂
  Imam pa dve dodatni vprašanji:
  1. Sklepam, da si za nakup v DE “v žepu” prenašal 15.000 EUR, sklepam pravilno?
  2. A se nemški trgovci pustijo kaj “handlat” pri ceni avta?

  Hvala za odgovor in za še kak potopis o uspešnem podvigu v Nemčiji.

  Blaž

  • Zdravo Blaž,

   ja, v žepu sem prenašal še nekoliko več, za vsaj slučaj. Je prav prišlo, ker sem nabavil še kompet zimskih gum s platišči ipd.
   Glede spuščanja cene ni nekega univerzalnega odgovora, saj se razlikuje od prodajalca do prodajalca in kako dolgo že ima avto v prodaji. Če je to več mesecev, bo spustil na dno, samo da se ga znebi (ker se je vozilo vmes dodatno amortiziralo) in dobi svež kapital. Po moji oceni imajo nekje med 10% in 13% marže. Če je ponudba frišna, potem bo morda spustil 1% do 2%.

   lp
   B.

 9. Borut živjo,

  hvala za odlična zapisa na to temo. Si pomagal odločno preusmeriti jeziček na tehtnici v prid uvoza tudi v mojem primeru.

  Tudi sam se prijazno priporočam za vzorec pooblastila na mail, ker “padem” v ta primer (nakup avta bom opravil sam, dejanski lastnik pa bo družinski član).

  Hvala

 10. Če pride še komu prav glede plačila v tujino in da ne rabi potovati čez pol Evrope z dnarjem v čevljih 🙂

  Preveril sem pri Abanki, kjer je provizija za nujni nalog 7 € do zneska 50k. Postopek je tak, da najprej preko Abaneta nakažeš kot običajno in potem pokličeš v svojo banko oz. plačilni center (tel. 05 338 5352), kjer uredijo nujni nalog. Ta je potem prednostno obravnavan in sredstva so na računu najkasneje v roku 2-3 ur (lahko tudi prej, v roku dobre ure). NKBM ima malo drugače, provizija 0,2 % od zneska oz. min. 9,5 €, za ostale banke pa nisem gledal.

  Dodajam še zanimivo stran za primerjavo vrednosti avtomobilov:
  http://autouncle.de/

 11. Evo, zahvaljujoč Borutovim in ostalim nasvetom sem že opravi “lažji” del uvoza: nakup in vrnitev v Slovenijo. Težji del (= slovenska birokracija) pa še pride na vrsto 🙂

  Gor sem šel v lastni režiji v špar varianti – kombinacija Prevoz.org oz. BlaBlaCar.co.uk, nemškega Flixbusa in lokalnega javnega prometa.

 12. Zdravo
  Tudi jaz razmišljam o uvozu iz Nemčije, in sicer VW Tourana cross letnik 2011-> pa me zanima, če bi morda vedel ali VW afera o izpustih kaj vpliva na postopek oz. ne vem, mogoče odmero DMV ipd. Pri nekaterih oglasih na mobile.de sem opazil opozarjanje prodajalcev, da je vozilo s “kritično” mašino in zaradi tega je vozilo gotovo vsaj malo ceneje. Mene sicer to dejstvo ne gane, seveda pa ne bi rad imel potem težav pri uvozu, homologaciji… Nekaj mimogrede je bilo omenjeno tudi v članku na http://avto.finance.si/8351408

  • Afera VW tvojega uvoza ne bo nič zmotila, homologacija bo še vedno izvedena po COC dokumentu in bodo upoštevali izpuhe po tem dokumentu.

   lp
   B.

 13. Zdravo
  a sem hitro letel cez to pisanje…Pa imam nekaj butastih vprašanj..
  A potem je najbolje da neseš denar s seboj tam odkartaš in to je to….
  Zakaj pa nekatei nimajo davka v ceni kaj je tu fora iun če bi vzel avto gor na firmo -ne na mijo kaj moram imeti s seboj?
  Kje vidim koliko časa je že gor na netu?
  Drugače pa top članek pa še naprej lep dan..

 14. Pozdravljen Borut,
  tvoji komentarji,napotki -res super razlaga in v veliko pomoč marsikateremu skeptiku.Želela bi tvoj komentar oz.pomoč . Mož ima željo uvoziti malce starejši avto iz D, in če se nama oz.meni izide bi ga presenetila in mu to izpolnila.Zanima se za Toyoto Celica GT4-four( so letniki od 1994-1997,jih je zelo malo po EU in da so ohranjeni(v SLO ga ni , uvoz-Anglija in Japonska pa verjetno predraga in predaleč ,pa še ogledat si ga ne moreš /”slika” je pa le slika; kaj slabega pa se tudi ne splača , bi bilo popravila preveč-predrago), ampak tale bi bil nekako sprejemljiv. A mi lahko malce pomagaš z napotki in kakšen znesek bo treba dodati pri uvozu na to prodajno ceno (upam da se še malce “zdilam” in kaj vse potrebujem za uvoz(uvoz bo na fizično osebo ). Prilagam link z mobile.de kaj si ogleduje / 2 avta
  http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=237673877&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&scopeId=C&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=8&makeModelVariant1.modelDescription=GT+four&pageNumber=1&fnai=prev
  http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=235302869&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&usageType=PRE_REGISTRATION&isSearchRequest=true&usage=USED&scopeId=C&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=8&makeModelVariant1.modelDescription=GT+four&pageNumber=1
  Hvala za tvojo pomoč.
  LP Eva

  • Zdravo Eva,

   za tole vozilo boste težko našli podatek o izpustih, tako da boste verjetno morali plačati polni DMV (28% na vrednost). O točno tem modelu se lahko pozanimate pri LPP homologacije, če ga že imajo v bazi in če že imajo podatek o izpustih.

   Na enem od teh dveh vozil je volan na desni, tako da previdno glede tega. Lahko ga sicer vseeno nabavite, vendar bo pri homologaciji težava, ker morajo biti določeni elementi (npr. luči itd) prilagojeni za vožno po desnem pasu, ne po levem. Dodatno morda možu ne bo prijal volan na desni.

   lp
   B.

 15. Pozdravljen!

  Delim svojo izkušnjo.
  Tudi sam sem se na podlagi tvojega bloga odločil in šel pred dobrim mesecem dni v nakup avta v Nemčijo. Dober mesec sem se vrtel na mobile.de, iskal kombinacije (preferenca so bili 4 krogci A4, letnik 2012/2013) z opremo in lokacijo vozila in na koncu našel primerno vozilo, kako ironično, v Ingolstadtu. Po emailu sem komuniciral v nemščini, prodajalec mi je na mojo željo preko emaila posredoval VIN, kdaj so bili servisi, naredil mi je še dodatne slike avtomobila na mestih, kjer sem si želel. Avto mi je dal v “rezervacijo”, vendar pod pogojem, da sem se pisno zavezal, da bom avto vzel, pri čemer sem dosegel klavzulo, da avta ne bom vzel, če na licu mesta ugotovim pomanjklivosti, okvare, ipd. Dva dni po dogovoru sem se odpravil v München, kjer sem prespal in se naslednji dan zjutraj oglasil v 80 km oddaljenem Ingolstadtu, kjer sem opravil testno vožnjo, papirji so bili pripravljeni, ker sem od doma prodajalca prosil, da pomaga pri birokraciji na nemških šalterjih, me je peljal do firme, kjer sem dal svoje osebne podatke, plačal 160 EUR za 30 dnevno tablico z zavarovanjem, podpisal nekaj papirjev (nemški davek, ki so mi ga potem odbili z računa – 8 EUR) in se čez 1 uro oglasil po tablice. Zatem sem avto še dokončno plačal, v ceni dobil še dodatno zimske gume z original platišči in se odpravil proti domu. V Ljubljani sem se naslednji dan odpravil na homologacijo, kjer je bilo vse tako kot praviš ti, naslednji dan dobil izpisek o izpustih CO2 in se s tem odpravil na vložišče FURS, skupaj z izpolnjenim obrazcem za odmero DDV (+račun za vozilo in nemško prometno dovoljenje). Čakal sem 14 dni, po emailu so me obvestili o znesku DMV, tega sem plačal, se naslednji dan oglasil na FURS po papirje, s temi nazaj na homologacijo po homologacijski izpis in nato na tehnični pregled ter plačilo registracije in nove tablice. That’s it.

  Hočem tudi povedati, kako prav so mi prišla vodila iz tvojega bloga, tako da se na tem mestu še sam zahvaljujem za tako natančen opis postopkov.

  lp

 16. Zdravo!

  Tudi jaz sem prejšnji teden uvozil avto iz Nemčije. Zelo sem hvaležen za informacije, ki si jih opisal. Dodal bi še, da sem uvoz opravil preko samega prodajalca, vse je uredil on, od registracije do prometnega dovoljenja. Pri tem je pomembno samo, da na so na računu napisani podatki kupca. Prometno dovoljenje je v tem primeru napisano na prodajalčevo ime, vsi stroški pa so 100 eur za 5 dnevno tablico. Pri taki registraciji se izogneš birokratskim oviram, seveda pa moraš prej preveriti avto, če je vse tako kot je opisano v oglasu.
  Prodajalec mi je poslal servisno knjižico in VIN številko, sam pa sem nato preventivno preveril še pri pooblaščenem servisu VW(Porsche), če so bili servisi dejansko opravljeni. Vsa vozila koncerna VW ki so servisirana na pooblaščenih servisih se nahajajo v interni bazi VW. Tam so vidni vsi postopki na servisih in zadnje število KM po zadnjem servisu.
  Sam sem se v Nemčijo (Munchen) odpravil z Flixbus, ki vozi v vsa večja mesta v Nemčiji. Je zelo ugodna in udobna varianta za potovanje.
  Kupil sem VW Passat variant 2014, 84.000km 13.990 EUR.

  Mogoče komu prav pride.

  LP

 17. Pozdravljen Borut,
  hvala za super prispevek, ker drugi teden odhajam v nemčijo po avto, ki bo pisan na ženo, bi te lepo prosil, če mi lahko pošlješ pooblastilo v nemškem jeziku.
  Hvala in lep pozdrav, Pavle

 18. Pozdravljen Borut,
  zelo uporabno čtivo, Helga pa zmaga…;)
  Naslednji teden se odpravljam v Nemčijo po avto, ki bo pisan na ženo, zato se prijazno priporočam za vzorec pooblastila v nemškem jeziku na mail.
  Hvala in lep pozdrav, Pavle

 19. Pozdravljen,

  svak se zanima za uvoz avtomobila iz Nemčije od privat prodajalca, se postopek razlikuje še v čem, razen tega, da se sklene pogodba (v tvojih prilogah) med njim in prodajalcem? Je v SLO postopek enak kot bi šlo za Händlerja, razen tega, da daš pogodbo namesto računa?

  Hvala za info in LP, Luka

 20. Pozdravljen!
  Odličen članek, pohvale vredno..
  Ali greš v kratkem v tujino po nakup avtomobila kot si pred časom omenil, rad bi se pridružil, če obstaja ta opcija, bolje bi bilo zaradi deljenja stroškov poti?

1 Trackback / Pingback

 1. Uvoz avtomobila iz Nemčije (ali drugih držav EU) – borut.net

Leave a Reply